Smartphone-ul tău ar putea să-ți citească gândurile în 5 ani
Divertisment · Utile / 18.07.2017

Noile tehnologii ne vor permite ca gândurile să fie traduse în cuvinte cu o precizie surprinzătoare, prin citirea undelor cerebrale ale utilizatorului. Dezvoltatorii spun că ar putea să conecteze dispozitivul cu smartphone-ul tău prin intermediul unei aplicații în doar cinci ani. Iată cum ar putea smartphone-ul să-ți citească gândurile!

Cum ar putea telefonul tău să-ți citească gândurile?


Un nou sistem dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnologică Toyohashi din Japonia poate citi mințile oamenilor cu ajutorul undelor cerebrale.

Pentru a testa această tehnologie, participanții din cadrul unui studiu au fost rugați să spună numere cu voce tare și a fost folosit un robot pentru a ghici ce spuneau aceștia în timp real, pe baza citirilor de pe electroencefalogramă. Dispozitivul a reușit să atingă o rată de precizie de 90% în recunoașterea numerelor de la 0 la 9 și o rată de precizie de 61% pentru descifrarea silabelor singure din limba japoneză.


Până în prezent, decodarea vocală din semnalele electroencefalogramelor a avut dificultăți în colectarea datelor suficiente pentru a permite utilizarea unor algoritmi puternici bazați pe învățarea profundă sau pe alte tipuri de învățare automată, după cum a declarat într-un comunicat de presă Universitatea Tehnologică Toyohashi. Grupul de cercetători a dezvoltat un cadru de cercetare diferit, care poate atinge performanțe ridicate cu ajutorul unui set de date specific.

În ciuda faptului că dispozitivul este doar parțial eficient, echipa este destul de optimistă în ceea ce privește rezultatele care vor fi folosite pentru a dezvolta o interfață creier-computer care să traducă în mod eficient gândurile în cuvinte audibile. În cele din urmă, ei speră să integreze tehnologia aceasta într-o aplicație pentru smartphone, despre care cred că ar putea fi gata în doar cinci ani.


Acest tip de tehnologie are și potențialul de a permite persoanelor cu handicap care au pierdut capacitatea de a vorbi să fie capabile să comunice din nou, inclusiv cei care suferă de paralizie din cauza diferitelor afecțiuni neurologice, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. În timp ce multe tehnologii actuale se bazează pe capacitatea utilizatorului de a-și mișca degetele sau ochii pentru a exprima cuvintele, această tehnologie nu ar folosi deloc mișcarea și ar putea permite, de asemenea, o comunicare mai rapidă.


Echipa de la Universitatea Tehnologică Toyohashi se alătură altor eforturi, cum ar fi celor de la Facebook sau făcute de Elon Musk, care vrea să dezvolte rețeaua Neuralink.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro