2. Cadouri pentru toată lumea


Până în anii ´90, cadourile de Crăciun erau destinate exclusiv copiilor. Şi era vorba despre jucării şi dulciuri, în general. Odată cu noile tehnologii apărute pe piaţă, copiii au început să îşi dorească fel şi fel de gadgeturi, iar părinţii nu rezistă tentaţiei de a le face pe plac.

Însă, mai nou, marketingul intens făcut în preajma Sărbătorilor ne-a convins că trebuie să le facem cadouri şi celor mari şi nicidecum simbolice. În cutiile de sub brad se ascund parfumuri scumpe, telefoane de ultima generaţie şi chiar bilete de vacanţă.



3. Decoraţiuni eco


Trendul ecologist s-a impus şi în materie de decoraţiuni de Crăciun. Brazilor naturali le-au luat locul cei artificiali, decoraţiunile sunt şi ele mai nou din materiale organice, instalaţiile de iluminat au leduri economice, iar coroniţele sunt realizate din materiale reciclate. E, probabil, unul dintre obiceiurile moderne cele mai sănătoase adoptate şi de români.


4. Pieţele de Crăciun


O altă tradiţie modernă este cea a pieţelor de Crăciun. Cu o luna înaintea Crăciunului, centrele marilor oraşe se umplu de luminiţe, de brazi împodobiţi şi de căsuţe din lemn unde comercianţii pun la bătaie de la dulciuri de casă, la obiecte artizanale, haine şi nelipsitele jucării din plus.


Chiar şi aşa, încercările de a rivaliza cu pieţe de Crăciun spectaculoase precum cele de la Viena, Stockholm, Frankfurt sau Munchen sunt încă timide.


5. Crăciunul pe alte meleaguri


În ultimii ani, nici vacanţele de Crăciun nu mai sunt ca acum două-trei decenii. Dacă mai demult concediul era petrecut în familie sau cel puţin undeva la ţară ori într-o zona cu tradiţie, mai nou, românii preferă să petreacă Sărbătorile de Iarnă peste hotare. Fie îşi rezervă din timp bilete în staţiunile de schi din Austria, fie aleg destinaţii mai calde precum Caraibe, Brazilia sau Australia, cert este că mulţi nu mai fac Crăciunul acasă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro