12
Vortexul Polar și merele de gheață: Efectul bizar al fenomenului care se produce o dată la o generație
Divertisment · Stiri / 13.02.2019

Un fermier a descoperit în livada sa efectul ciudat pe care Vortexul Polar l-a avut asupra pomilor fructiferi: aceștia erau încărcați cu „mere-fantomă“.

Natura se dovedește încă o dată un artist desăvârșit. Gerul extrem care se produce o dată la o generație continuă să uimească întrega lume după ce a înghețat centrul Americii la finele lunii ianuarie. Un fermier din Michigan a surprins un efect neobișnuit al Vortexului Polar - așa-numitele "mere-fantomă".

Fenomenul meteorologic numit "ploaie îngheţată" a acoperit merele putrezite, o varietate cunoscută sub numele de "Jonagod". Când proprietarul livezii, Andrew Sietsema, a început să scuture copacii, conţinutul merelor a căzut, lăsând în urmă doar gheaţa formată în jurul lor.


"Cred ca a fost atât de frig, încât gheaţa care acoperea merele să nu se topească, însă a fost destul de cald pentru ca merele din interior să rămână moi. Când am tăiat copacii, aceştia s-au zdruncinat, iar conţinutul merelor a alunecat. Cele mai multe au căzut cu tot cu gheață, dar unele au lăsat în urmă niște mere-fantomă", a explicat proprietarul livezii pentru Bored Panda.

William Shoemaker, pensionar, fost specialist în horticultură la Universitatea din Illinois, a declarat pentru Forbes că fenomenul "merelor fantomă" este atât de rar pentru că necesită condiții meteo specifice: trebuie să fie suficient de frig pentru a împidica gheața să se topească, dar suficient de cald pentru ca vântul să rotunjească formațiunile din gheață și să le sculpteze în acest mod incredibil. Iar asta e posibil doar pentru că merele au un punct de îngheț mai jos decât apa, datorită conținutului ridicat de zahăr și acid, notează
Daily Mail.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro