Loredana Groza este ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu?, care militează pentru construirea comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender), şi va participa sâmbătă, în Capitală, la Marşul Diversităţii.
Loredana Groza este ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu?, care militează pentru construirea comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender), şi va participa sâmbătă, în Capitală, la Marşul Diversităţii.
"Această ocazie să fiu ambasadoare - e un titlu atât de onorant - a campaniei «Eu sunt! Tu?» mă şi obligă şi sper să facem ca această săptămână să fie memorabilă pentru comunitatea LGBT, dar şi pentru prieteni, cunoscuţi ai acestor persoane", a declarat Loredana, cunoscută susţinătoare a drepturilor minorităților sexuale, la conferința de presă de luni, dedicată celei de-a noua ediții a evenimentului GayFest din Bucureşti.
Loredana a mai spus că are "foarte mulţi prieteni în această comunitate, prieteni în adevăratul sens al cuvântului", și îi apreciază pe aceştia pentru deschidere, disponibilitate şi latura lor creativă: “Cred în libertate și cred în diversitate. Noi toți suntem diferiți într-un fel sau altul și frumusețea acestei vieți constă tocmai în diversitate. Am mulți prieteni gay, oameni deosebiți, oameni ca noi toți ceilalți, pe care îi admir și îi iubesc pentru ceea ce sunt. Pentru ei și pentru toți românii LGBT, mă bucur să pot sprijini acțiunile acestora.”
“Îmi doresc ca valorile după care ne conducem viața și acțiunile de zi cu zi să fie iubirea, acceptarea și înțelegerea celor de lângă noi”, a mai spus artista. “Cu această ocazie doresc să fac un apel către toți românii heterosexuali și îi rog să nu le fie teamă și să-și declare deschis sprijinul, numai astfel putem să schimbăm mentalități. Îmi doresc ca, alături de persoanele LGBT, să văd și mii de români heterosexuali la Marșul Diversității din acest an, în acest fel arătând că le pasă și că ne îndreptăm către o societate care își asumă opiniile. Eu îi aștept cu drag”
Loredana a mai spus că situaţia din România a persoanelor aparținând minorităților sexuale, care uneori simt nevoia să se ascundă sau se simt complexate din cauza orientării lor sexuale, a determinat-o să se implice. Ea consideră că nu este vorba numai despre orientarea sexuală, ci despre discriminare în general, intoleranţă şi bigotism. "Vă aşteptăm la paradă, nu numai pe cei care fac parte din comunitatea LGBT, ci şi pe prietenii, cunoştinţele lor. (...) Este un marş al libertăţii şi al diversităţii"
Marşul Diversităţii va avea loc sâmbătă, între orele 17.00 - 19.00, pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - stația de metrou Izvor.
Manifestarea GayFest, organizată din 2004 de Asociaţia ACCEPT la Bucureşti, se desfăşoară şi în acest an timp de o săptămână, în care vor avea loc concerte, expoziţii, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme şi petreceri. Punctul culminant al evenimentului va fi Marşul Diversităţii, programat sâmbătă.
Parada gay organizată în Capitală este puternic contestată de mai multe asociații religioase și pro-familie, dar și de organizația de extremă dreapta Noua Dreaptă, care susțin că manifestările publice ale minorităților sexuale sunt obscene și anticreștine. La fiecare ediție a paradei gay, Noua Dreaptă organizează în replică "Marșul normalității".
Marcat aproape în fiecare an de incidente, soldate cu ciocniri între contestatarii evenimentului și forțele de ordine, Marșul Diversității pare să fi intrat, încetul cu încetul, în obișnuința bucureștenilor, chiar dacă nu se bucură de aprecierea majorității opiniei publice. Din 2009, manifestarea minorităților sexuale nu a mai fost marcată de incidente, grație prezenței unor efective impresionante de jandarmi și polițiști. Cele mai dure ciocniri între forțele de ordine și grupurile de contestatari ai evenimentului s-au înregistrat în 2006 și 2007.
Bucureștiul nu este singura metropolă europeană unde manifestările minorităților sexuale sunt puternic contestate. Incidente mult mai grave s-au înregistrat în anii trecuți în Belgrad, Salonic, Moscova, Tbilisi, Budapesta, Split și Bratislava.