4
UNESCO-L’Oréal premiază tinerele cercetătoare în cadrul celei de a treia ediții a programului de burse naționale „Pentru Femeile din Știinţă” din România
Divertisment · Stiri / 22.06.2012

Pe 21 iunie 2012 a avut loc ceremonia de premiere UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă”. În cadrul acestei gale au fost desemnate câştigătoarele celor două burse pentru cercetare, fiecare în valoare de 42.000 lei. Cele două câştigătoare ale ediţiei a treia a programului de burse naţionale UNESCO-L’Oréal sunt Alina Elena Nicolescu (secţiunea Chimie) şi Simona Gurzu (Ştiințele Vieţii).

Pe 21 iunie 2012 a avut loc ceremonia de premiere UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă”. În cadrul acestei gale au fost desemnate câştigătoarele celor două burse pentru cercetare, fiecare în valoare de 42.000 lei. Cele două câştigătoare ale ediţiei a treia a programului de burse naţionale UNESCO-L’Oréal sunt Alina Elena Nicolescu (secţiunea Chimie) şi Simona Gurzu (Ştiințele Vieţii).

Juriul a fost format din personalităţi ştiinţifice de prestigiu ale comunităţii ştiinţifice din România: Acad. Maya SIMIONESCU, Preşedinte al Secției de Știinte Biologice a Academiei Române și Director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară „N. Simionescu”, Dr. Maria ZAHARESCU, Șef laborator Combinaţii Oxidice şi Ştiinţa Materialelor din Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române, Dr. Raluca VAN STADEN, Şef Laborator de Electrochimie și PATLAB Bucureşti din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Electrochimie și Materie Condensată, Dr. Marius ENĂCHESCU, Director General al Centrului de Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie, Universitatea Politehnică Bucureşti, Şerban URSU, expert CNR UNESCO și Gilles ANTOINE, Country Managing Director, L´Oréal România.


„La ora actuală UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă” reprezintă principalul angajament al grupului L’Oréal în direcţia responsabilităţii sociale corporatiste. Totodată, însă, acest program reprezintă mult mai mult pentru noi: este o inspiraţie, o speranţă pentru mai bine, o dorinţă de a susţine societatea şi excelenţa în toate formele ei. În România suntem la a treia ediţie, iar programul reprezintă un angajament pe termen lung în susţinerea progresului ştiinţific al comunităţii locale”
, declară Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal România.

 „Ne bucurăm că suntem, în parteneriat cu Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru cercetare Ştiinţifică, parte din acest program prin care noua generaţie de tinere cercetătoare din România beneficiază de sprijinul L’Oréal pentru a-şi dezvolta cariera ştiinţifică. Pentru mii de tinere, pasionate de ştiinţă, dar care se confruntă adesea cu tot felul de piedici, programul „Pentru Femeile din Ştiinţă” reprezintă o încurajare concretă, care le dă încredere. Carierele feminine în ştiinţă reprezintă unul din dezideratele UNESCO, ştiinţa devine astfel mai accesibilă şi mai ales, mai incluzivă”
, spune Ani MATEI, Secretar General CNR UNESCO.

„Cred cu convingere că astăzi mai mult decât oricând lumea are nevoie de ştiinţă şi ştiinţa are nevoie de femei! Avem nevoie de dedicarea, pasiunea şi implicarea tinerelor cercetătoare, avem nevoie de potenţialul acestor femei extraordinare care se decid să se dedice găsirii de soluţii pentru provocările actuale. Aş vrea să salut toate participantele la programul „Pentru Femeile din Ştiinţă”, pentru că fiecare aplicaţie a dus mai departe interogarea şi răspunsurile ştiinţifice, în domeniile cele mai urgente şi grave cu care ne confruntăm în prezent, de la diminuarea biodiversităţii şi a resurselor naturale la schimbarea climatică, catastrofe naturale şi boli”
, afirmă Mirela NEMŢANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal România.


Alina Elena Nicolescu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, iar proiectul ei a pus în evidenţă markerii de metabolism detectaţi prin spectroscopie RMN.

„Societatea are nevoie de cercetare, iar cercetarea are nevoie de toţi tinerii şi tinerele cu vocaţie pentru această activitate, dar de multe ori tinerele cercetătoare au nevoie de un sprijin suplimentar pentru a se menţine în această activitate. Mulţumesc UNESCO-L’Oréal pentru acest sprijin, care dă în primul rând încredere pentru viitor”, spune Alina Elena Nicolescu, câştigătoarea secţiei de Chimie.

Simona Gurzu este şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Târgu Mureş și medic specialist Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, Serviciul de Anatomie Patologică, iar proiectul câştigător a avut ca temă determinări de biologie moleculară în cazuri cu cancer colorectal şi gastric, ca prim pas al modernizării diagnosticului oncopatologic şi al promovării oncoterapiei individualizate în România.

„Prin acest proiect, L’Oréal a ales să treacă de bariera frumuseţii feminine exterioare, fără a o neglija, preţuind-o, dar în acelaşi timp conferindu-i complexitate prin îngrijirea neuronilor femeii care alege să şi-i folosească”, declară Simona Gurzu, câştigătoarea secţiunii Ştiinţele Vieţii.

Programul de burse naţionale UNESCO – L’Oréal se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară. 2012 este al treilea an consecutiv în care programul de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” continuă să ofere suport comunității științifice locale.

Perioada de aplicaţie pentru cea de a treia ediţie a programului de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” a durat din noiembrie 2011 până la finalul lunii martie 2012. Anul acesta au fost înregistrate 31 de aplicaţii: 13 în domeniul Chimiei şi 18 pentru categoria Ştiinţele Vieţii. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale ţării, printre care Bucureşti, Timişoara, Cluj, Baia Mare, Mureş, Iaşi. În comparaţie cu anul trecut, a fost înregistrată o creştere de 19% în ceea ce priveşte numărul de aplicaţii.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro