Lungmetrajul sud-coreean „Parasite” este marele câştigător al celei de-a 92-a ediţie a galei premiilor Oscar, care a avut loc duminică seară, la Los Angeles. Producţia, care a primit şase nominalizări, s-a impus la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „cel mai bun scenariu original”.
Drama de război „1917” a lui Sam Mendes a primit trei trofee, cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, „Once Upon a Time... in Hollywood”, a primit două, la fel şi „Joker” al lui Todd Phillips şi „Ford v Ferrari” al lui James Mangold.
Cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Oscar a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles. "Parasite", de Bong Joon Ho, a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun film. Totodată, aceasta este prima peliculă într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Este primul film sud-coreean care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj. Totodată, aceasta este prima peliculă într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Nominalizat la şase premii Oscar, "Parasite" a mai primit trofeele Academiei americane pentru cel mai bun film internaţional, cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu original.
"Parasite", de Bong Joon-Ho, este un basm modern despre inegalităţile sociale din Coreea de Sud. Şomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park, până când într-o zi existenţele lor se împletesc. Acesta este începutul unui şir de întâmplări imprevizibile care converg "într-un film genial, captivant şi care refuză categoriile", scrie
Drama ”Joker”, regizată de Todd Phillips, a primit cele mai multe nominalizări - 11 -, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor în rol principal” (Joaquin Phoenix). A reuşit să se impună la două: coloană sonoră şi interpretare.
„The Irishman” (r. Martin Scorsese), „Once Upon a Time... in Hollywood” (r. Quentin Tarantino) şi „1917” (r. Sam Mendes) au primit câte 10 selecţii fiecare. Filmul lui Scorsese, producţie Netflix, nu a primit niciun trofeu, relatează Mediafax.
Premiile destinate actorilor nu au adus nicio surpriză, notează Cinemagia - Joaquin Phoenix, premiat cu Oscar pentru Joker, Renée Zellweger - pentru Judy, Brad Pitt - pentru rolul secundar din Once Upon a Time in Hollywood iar Laura Dern - pentru Marriage Story. Este primul Oscar câștigat din cariera lui Joaquin Phoenix, Brad Pitt și Laura Dern. Renée Zellweger mai are un Oscar pentru rolul secundar din Cold Mountain.
Lista completă a câștigătorilor:
Cel mai bun film: "Parasite", de Bong Joon-ho
Cel mai bun regizor: Bong Joon-ho, pentru "Parasite"
Cel mai bun actor în rol principal: Joaquin Phoenix, pentru "Joker"
Cea mai bună actriţă în rol principal: Renee Zellweger, pentru "Judy"
Cel mai bun actor în rol secundar: Brad Pitt ("Once Upon a Time... in Hollywood")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Laura Dern - "Marriage Story"
Cel mai bun film străin: "Parasite", de Bong Joon Ho
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Toy Story 4", de Josh Cooley
Cea mai bună scenografie: Barbara Ling, Nancy Haigh - "Once upon a time... in Hollywood"
Cel mai bun scenariu adaptat: Taika Waiti - "Jojo Rabbit"
Cel mai bun scenariu original: Bong Joon Ho, Han Jin Won - "Parasite"
Cea mai bună imagine: Roger Deakins, pentru "1917"
Cel mai bun montaj: Michael McCusker şi Andrew Buckland, "Ford vs Ferrari"
Cea mai bună coloană sonoră: Hildur Guðnadóttir, pentru "Joker"
Cel mai bun cântec: Elton John şi Bernie Taupin - "(I’m Gonna) Love Me Again" din "Rocketman"
Cel mai bun montaj de sunet: Donald Sylvester, pentru "Ford vs. Ferrari"
Cel mai bun mixaj de sunet: Mark Taylor şi Stuart Wilson, pentru "1917"
Cele mai bune efecte speciale: Guillaume Rocheron, Greg Butler şi Dominic Tuohy, pentru "1917"
Cele mai bune costume: Jacqueline Durran - "Little women"
Cel mai bun machiaj: Kazu Hiro, Anne Morgan şi Vivian Baker, pentru "Bombshell"
Cel mai bun scurtmetraj animat: "Hair Love", de Matthew A. Cherry
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "The Neighbours' Window", de Marshall Curry
Cel mai bun lungmetraj documentar: "American Factory"
Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)"