"Drumul Crucii", refăcut în centrul Capitalei
Divertisment · Stiri / 14.04.2012

"Drumul Crucii" a fost refăcut vineri seară, în centrul vechi al Bucureştiului, de Maia Morgenstern, care a intrat în rolul Fecioarei Maria, şi artistul Daniel Leş, care a jucat mai mult decât convingător rolul lui Iisus Hristos, procesiunea atrăgând sute de curioşi şi stârnind reacţii diverse.


"Drumul Crucii" a fost refăcut vineri seară, în centrul vechi al Bucureştiului, de Maia Morgenstern, care a intrat în rolul Fecioarei Maria, şi artistul Daniel Leş, care a jucat mai mult decât convingător rolul lui Iisus Hristos, procesiunea atrăgând sute de curioşi şi stârnind reacţii diverse.

"Drumul crucii", o scenetă în care au fost implicate 70 de persoane, în frunte cu Daniel Leş şi Maia Morgenstern, s-a dorit a fi un proiect care să le reamintească bucureştenilor despre evenimente care s-au petrecut în urmă cu 2.000 de ani, când - potrivit istoriei creştinismului - Iisus Hristos a fost răstignit.


De altfel, Daniel Leş este cel care a iniţiat evenimentul, în urmă cu şapte ani, informează agenția Mediafax.

Astfel, contemporanul "Drum al crucii" a debutat pe strada Lipscani, lângă clădirea Băncii Naţionale a României, în jurul orei 18.00. Sute de curioşi, printre care şi mulţi copii foarte mici, au fost atraşi imediat de soldaţii romani, costumaţi ca atare, de Pilat din Pont, dar mai ales de Iisus Hristos, interpretat de artistul ceramist Daniel Leş. Acesta şi-a făcut apariţia în mijlocul soldaţilor - care, la rândul lor, erau încercuiţi de sute de persoane -, plin de sânge, cu părul încâlcit şi costumat într-o pânză, imaginea lui fiind cea promovată de filmele de gen.

Atracţia supremă a constituit-o apariţia actriţei Maia Morgenstern, care a jucat rolul Fecioarei Maria. De altfel, acesta este rolul pentru care artista a devenit celebră la nivel internaţional, datorită filmului "Patimile lui Hristos", în regia lui Mel Gibson

 

Au urmat scene de violenţă care l-ar fi făcut probabil invidios şi pe Mel Gibson, în care Daniel Leş a fost lovit, cu pumnii, cu picioarele şi cu biciul, îmbrâncit şi rostogolit pe strada Lipscani. Scenele foarte convingătoare au părut să-i contrarieze pe unii trecători şi să-i încânte pe alţii, care nu au ratat momentul pentru a face câteva înregistrări cu telefoanele, demne de arătat prietenilor mai mult sau mai puţin credincioşi.



De lângă Banca Naţională a României, "Drumul crucii" a fost simulat de-a lungul străzii Lipscani, până la bulevardul Brătianu, la statuia Lupoaicei şi, ulterior, până la Biserica Curtea Veche, artistul Daniel Leş purtând în spate, pe tot acest drum, o cruce masivă din lemn, pentru a se identifica şi mai bine cu Iisus Hristos.

În fapt, "Drumul crucii" a avut ca scop să le reamintească oamenilor de cele 14 opriri ale lui Iisus Hristos până la răstignirea sa, notează Mediafax.



Pe tot "drumul bucureştean al Crucii", Iisusul interpretat de Daniel Leş a părut să fie (dacă nu chiar a fost în mod real) bătut măr de "colegii romani" din scenetă, în timp ce Maia Morgenstern l-a urmat, măcinată de durere.

"Drumul crucii" a culminat cu momentul răstignirii lui Daniel Leş, în apropiere de Hanul lui Manuc şi Biserica de la ansamblul monumental Curtea Veche. Momentul a atras spaima unora dintre participanţi, care au crezut, pentru câteva momente, că Daniel Leş a fost bătut în cuie, precum Iisus Hristos, dar şi râsetele altor oameni, mai ales tineri, care au filmat sau fotografiat momentul final al evenimentului.

După ce Daniel Leş a fost ridicat pe cruce şi toată lumea a răsuflat uşurată văzând că acesta doar se ţinea cu mâinile de două piroane înfipte în lemn, a urmat momentul în care s-a rostit rugăciunea "Tatăl nostru", iar unii oameni s-au închinat şi s-au uitat smeriţi spre cer.

La finalul evenimentului, care s-a întins pe parcursul a aproape o oră şi jumătate, Maia Morgenstern a preferat să se retragă discret din mijlocul mulţimii. Ea a declarat, pentru presă, că a acceptat să interpreteze rolul Fecioarei Maria pentru că a fost "convocată" să vină la această manifestare.

"Este absolut impresionant, este unul din spectacolele de stradă care se adresează direct omului, trecătorului. Cred că este un lucru absolut special, este un spectacol care se adresează direct străzii. Fiecare trebuie să învăţăm că emoţia se poate transmite, că există oameni, artişti, care vor să aducă emoţie", a spus Maia Morgenstern.

La rândul său, artistul ceramist Daniel Leş a părut epuizat la finalul ceremoniei de povara pe care a presupus-o interpretarea rolului lui Iisus Hristos. "Nu avem pretenţii de mari actori. Suntem onoraţi că Maia Morgenstern a jucat cu noi anul acesta şi credem că facem un lucru bun", a declarat Daniel Leş pentru presă.

Întrebat dacă nu i se pare că spectacolul ar fi prea violent, Daniel Leş a spus: "Este violent, într-adevăr, dar cred că ce s-a întâmplat în urmă cu 2.000 de ani a fost mult mai violent". El a spus că reprezentaţia pe care a susţinut-o în centrul vechi din Bucureşti a fost ultima din acest an, după cele pe care le-a susţinut la Baia Mare, Lugoj şi Piteşti.
În afară de reprezentaţia din centrul vechi din Bucureşti, el l-a interpretat pe Iisus Hristos, vineri, de la ora 14.00, şi în cartierul Drumul Taberei din Capitală. Respectiva reprezentaţie s-a desfăşurat însă fără actriţa Maia Morgenstern, informează Mediafax.

Daniel Leş a mai spus că nu îi este uşor să interpreteze rolul lui Iisus, dar face asta cu drag pentru oamenii din jurul lui.

"Majoritatea participanţilor sunt voluntari, sunt şi actori printre ei, dar nu ne lăudăm cu asta şi nu vrem să prezentăm o scenetă bine lucrată, vrem doar să nu se uite ce s-a întâmplat acum 2.000 de ani. Ăsta este scopul nostru, este happening care se joacă prin mijlocul lumii, printre plasele cu cumpărături, printre jeep-uri, printre oameni cu sacoşele în mâini, care se opresc şi lăcrimează", a explicat Daniel Leş.

El a precizat că este creştin ortodox. "Aici e o lucrare ecumenică, sunt neoprotestanţi, sunt catolici, ortodocşi, noi nu ţinem cont de bariere.Ceea ce vrem noi să promovăm este să îl promovăm pe domnul Hristos. Nu este uşor să te pregăteşti, pentru că este nu numai o pregătire fizică, este şi o luptă spirituală. Mulţi oameni mă sună şi îmi spun <<O să păţeşti ceva anul ăsta, este o blasfemie!>>. Orice s-ar întâmpla mâine cu mine, am o siguranţă pe care o port în suflet şi cred că, dacă eu mâine mor, mor împăcat cu Dumnezeu. Este lucrul cel mai important pe care l-am realizat în viaţă, să fiu împăcat cu creatorul meu. Mesajul nostru este: Dragi creştini, mergeţi, întoarceţi-vă în biserici!", a mai spus Daniel Leş.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro