Doi tineri îți transformă obiectele din casă în opere de artă
Divertisment · Stiri / 04.12.2015

Un grup de tineri, artiști, absolvenți ai Universității de Arte Plastice și ai Școlii de Arte și Meserii introduc, pentru prima oară în România, conceptul de artă aplicată la nivelul home&deco.

Imaginează-ți o lampă înaltă, contorsionată, din fier forjat, la lumina căreia, seara, după ce te întorci de la serviciu istovit, așeazat pe un fotoliu, citești ziarul pentru a afla știrile de peste zi. Cu o singură atingere a întrerupătorului, stingând becul, lampa se transformă într-un obiect de artă de sine stătător, care îți înfrumusețează casa și îi oferă un aer nobil.


Masa pe care așezi cartea, cu picioarele îmbrăcate în aluminiu, înșurubate până în locul unde susține sticla, nu are doar o întrebuințare practică, ci reprezintă o sculptură funcțională, o parte dintr-un décor care amintește de saloanele princiare.

Oglinda din baie, încadrată într-o ramă cu forme neregulate, concepută din bucăți de lemn, pe alocuri îmbrăcată în metal și îmbinate după o tehnică veche, este realizată de artiști pornind de la un concept de artă aplicată.

Varietatea obiectelor este extrem de mare și ele pot fi admirate, dar și comandate, accesând siteul www.atelierelekotys.ro, unul foarte bine structurat pe domenii: lucrări din metal, obiecte din sticlă, mobilier și accesorii, obiecte decorative. Obiecte de dimensiuni mari, candelabre, mese, balustrade, garduri sau porți, precum și banale obiecte sanitare, furculițe, cuțite sau robineti de chiuvete, toate pot fi remodelate pentru a deveni sculpturi funcționale.

Trecând prin atelierele Kotys, orice obiect adaugă funcționalității sale o latură artistică. De altfel, conceptul de artă aplicată la nivelul home&deco este unic în România și este propus doar de artiștii de la Kotys.

Ideea acestui business  aparține artiștilor Alexandru Hanc și Vasile Pușcalău. Alexandru, absolvent al Facultății de Arte, spune că “as fi vrut să fac sculptură de dragul sculpturii și artă, de dragul artei” și că acest proiect reprezintă o portiță pentru transpunerea ideilor sale sculpturale în zona de amenajări. Anterior, tânărul de 36 de ani lucrase pentru companii occidentale renumite, prezente și în România, precum Renault sau lanțul de cafenele Gloria Jeans. Despre partenerul și prietenul său Vasile Puşcalău, care a urmat școala de arte și meserii profesionale cu specializarea “sticlă”, spune că este unul dintre puținii cunoscători ai tehnicilor vechilor meșteșugari.


“Credem că putem lua o casă goală și apoi să remodelăm toate obiectele din interior, într-o manieră artistică”,
spune Alexandru. Cu acest crez a și luat naștere ideea afacerii. Cei doi artiști au putut să își transforme ideile într-o afacere prin accesarea unor fonduri europene. Banii au fost alocați pe baza unui plan de afaceri minuțios, și au fost investiți în utilaje, asigurarea fondului de salarizare, plata chiriei, a utilităților și a serviciilor de publicitate.
Obiectele artiștilor de la Atelierele Kotys au ajuns deja pe piață, cele mai atractive fiind ornamentele de Crăciun făcute manual. Creațiile artiștilor de la Atelierele Kotys sunt prezente, în perioada 26 noiembrie – 24 decembrie, la standurile de Crăciun aflate la Unirea Shopping Center, etaj 2, aripa Călărași. De asemenea, la Mega Mall, Promenada Mall și Mall Vitan veți putea admira și achiziționa obiecte de sticlărie și decorațiuni.

Obiectele realizate în atelierele Kotys sunt pentru aproape toate buzunarele. Cele de mici dimensiuni costă câteva zeci de lei și pot reprezenta căni sau pahare personalizate cu bijuterii făcute manual, o halbă cu un mâner turnat din bronz, un capac de argint pus pe o sticlă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro