Cât de periculos este să te uiți la emisiuni sportive
Atunci când te uiți la emisiuni sportive, inima ta s-ar putea să fie la fel de stresată ca și cum ai juca tu acel sport.
Cercetătorii au descoperit că pulsul oamenilor crește cu 75% atunci când se uită la un meci de hochei la televizor și cu 110% atunci când vizionează unul la stadion, acesta fiind echivalentul stresului cardiac al exercițiilor viguroase.Te afectează uitatul la emisiuni sportive?
Studiile anterioare au corelat uitatul la emisiuni sportive cu un risc crescut de atac de cord și moarte subită în rândul spectactorilor, în special persoanelor care suferă de o boală coronariană. Noua cercetare a analizat 20 de adulți care trăiesc în Montreal și nu au un istoric al bolilor de inimă. Aceștia au completat un chestionar cu privire la starea generală de sănătate și cu pasiunea pe care o au pentru echipa națională de hochei. Apoi, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au măsurat pulsul tuturor în timp ce urmăreau un meci de hochei al echipei preferate. Jumătate dintre participanți s-au uitat la televizor, iar cealaltă jumătate pe stadion. Oamenii de știință au constatat că pulsul celor care s-au uitat la televizor a crescut cu 75%, iar al celor care au mers pe stadion cu 110%.
Acest puls este aproape egal cu ritmul cardiac observat în timpul exercițiilor moderate și grele. Pulsul participanților a crescut în medie cu 92% în timpul jocurilor de hochei. Pulsul cel mai ridicat a fost înregistrat în timpul oportunităților de gol și pe tot parcursul meciului, nu doar la sfârșit sau în prelungiri. Nu rezultatul meciului este cel care determină în primă fază intensitatea răspunsului emoțional la stres, ci mai degrabă emoția prezentă când sunt urmărite momente intense ale jocului.
Oarecum surprinzător, nu pare să conteze cât de pasionați erau fanii echipei. Fluctuația pulsului nu a fost afectată de gradul pasiunii acestor fani pentru echipa națională de hochei și nici de genul acestora.
Vizionarea unui meci de hochei poate fi o sursă de stres emoțional intens, care poate crește temporar markerii inflamației și constricția vaselor de sânge în cazul persoanelor care au deja probleme cardiace. Cu toate că efectele nocive nu au fost observate în cazul participanților sănătoși la studiu, autorii au dezvăluit că există probabilitatea ca un astfel de stres emoțional să declanșeze un eveniment cardiac. Oamenii de știință spun că uitatul la hochei este doar una dintre multele activități care sunt importante pentru calitatea vieții, dar care sunt asociate cu anumite riscuri.