„Morăriţa” şi „Linu-i lin” în interpretarea originală a lui Calvin McClinton, la „American Night Dream” – un spectacol inedit de muzică, poezie şi dans, joi, 18 decembrie, la Teatrul Elisabeta din Bucureşti, de la ora 20
Interpretul şi compozitorul american Calvin McClinton va cânta piese româneşti în stil gospel iar Claudia Pavel (Cream) va ne va încânta cu piese celebre de pe Broadway. Împreuna, Claudia şi Calvin, vor oferi un moment muzical inedit.
Prima ediţie a evenimentului „American Night Dream”, realizat de Axis Productions cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, aduce premiere absolute pe scena muzicală bucureşteană: un mix de piese de jazz şi musical cântate atât în limba engleză cât şi în limba română, la care se adaugă interpretarea unor melodii pur româneşti în stil gospel de către invitatul special al serii, artistul şi cântăreţul american Calvin McClinton. Alături de el o veţi revedea şi auzi pe cunoscuta cântăreaţă Claudia Pavel (Cream) interpretând în premieră în România piese celebre de musical şi swing.
Calvin McClinton a ales un cântec folcloric românesc foarte popular şi o colindă românească pentru a le interpreta în manieră personală. Întrebat cum percepe spiritul românesc din prisma acestor cântece reprezentative, artistul a spus: „Există o legătură foarte puternică a românilor cu noţiunile de iubire, pasiune şi iertare …cu natura şi cu esenţa naşterii şi a renaşterii”.
Calvin McClinton invită publicul bucureştean să participe la acest spectacol unic: „Va fi o seară plină de inspiraţie. Este o bună ocazie de a ne implica într-un schimb cultural, de a fi parte dintr-o experienţă artistică ce uneşte ambele culturi, cea americană şi cea românească, prin muzica tradiţională şi cea contemporană”.
Scurtă biografie Calvin McClinton
Specialist în muzică afro-americană şi teatru muzical Calvin McClinton este autorul unui musical ce are la baza povestea românească „Harap Alb”, inspirându-se de-a lungul timpului şi din alte melodii folclorice româneşti în creaţiile sale artistice. În cariera sa, McClinton a lucrat cu actori celebri, precum Jessica Biel, David Ramsey, William Perley.
Calvin McClinton este profesor plin la Facultatea Lake Michigan şi regizor de teatru. Are un doctorat în Teatru de la Universitatea de Stat din Wayne. Este fost profesor universitar de Teatru muzical la „Howard University” din Washington, D.C., şi la „Kent State University” în Ohio, fiind fondatorul McClinton Musical Theatre Arts Foundation din România şi a McClinton Foundation în Statele Unite. Artistul american a fost beneficiarul unei burse Fulbright în România, Moldova, Bulgaria şi Coreea de Sud.
A regizat piese de teatru în Coreea de Sud şi la Bucureşti si a avut apariţii pe scenele mai multor teatre americane şi europene, de la Opera din Detroit, la Spoleto Festival din Italia, fiind distribuit în premiera mondială a operei „Dustin and the Devil”, de Sir Malcolm Williamson, ce a avut loc la New York. A semnat regia muzicală pentru mai multe spectacole intre care „The Mark Twain Musical Drama” în Elmira, New York, „Carmen” şi „Mireasa vândută” pentru Monmouth Opera Company din New Jersey. A mai regizat „Ain't Misbehavin'” la Ann Arbor Civic Theatre, şi „Eubie” şi „The Wiz” la Kalamazoo Black Civic Theatre.
Claudia Pavel (Cream) va aduce câteva melodii de succes de pe Broadway pe scena Teatrului Elisabeta din Bucureşti. Ea se va transforma, preţ de câteva minute, în Sally Bowles, chemându-ne „la cabaret”. Despre rolul ei în spectacolul „American Night Dream”, Claudia a declarat pentru Prima TV: „Voi face cam tot ce îmi place mie: poezie, teatru, muzică, toate combinate. Am jucat destul de multe roluri şi îmi place să fac şi comedie, şi dramă şi muzical. Nu o să renunţ niciodată la muzică, pentru că muzica face parte din mine, e în mine, cred că ea nu m-ar lăsa. Vreau să fac asta până voi muri. Îmi place să cred că pot să cânt orice”...
Ceilalţi artişti din spectacol
În spectacol ne vor mai încânta actriţele Dana Rotaru şi Ana Pasti. Prima ne va impresiona cu interpretarea de forţă a unor piese celebre din musicalul american. Dana Rotaru a fost selecţionată de către celebrul regizor australian Stephen Barlow pentru a juca în „Fantoma de la Operă”, care va avea premiera la Bucureşti în viitorul apropiat.
Ana Pasti, singura actriţă din România care a obţinut o bursă Fulbright pentru actorie, va susţine un moment de jazz şi poezie americană. Întoarsă recent în ţară după finalizarea unui master în actorie la renumita University of Southern California din Los Angeles, Ana Pasti va da viaţă, reușind cu talentul ei să îngemăneze sensibilitatea românească a interpretării cu experienţa americană.
Nataşa Trifan, coregrafă româncă a cărei carieră s-a format în Statele Unite ne va încânta cu momente de dans contemporan. Nataşa a studiat baletul timp de nouă ani la „Floria Capsali”, prima scoală Românească de Balet, a absolvit întâi ATF-ul la Bucureşti iar apoi SUNY Brockport la New York, cu o diplomă în Dans şi Somatică. În ultimii ani, Nataşa a dansat pe scene din SUA şi Europa, iar recent şi-a lansat recent la NY un nou show - „Les Amies”.
Dan Ardelean, directorul muzical al „American Night Dream”, este un reputat compozitor român, profesor şi regizor muzical cu peste patru decenii de experienţă în fruntea orchestrei Teatrului de Revistă din Bucureşti, şi o prezenţă notabilă la aproape toate festivalurile de muzică, inclusiv în producţia „Chicago” a Teatrului Naţional din Bucureşti.
Cezar Ghioca, regizorul artistic al spectacolului este singurul regizor român specializat în teatru musical, cu studii aprofundate în Statele Unite (bursier Fulbright). Este cântăreţ de jazz, fiind vocea mai multor spectacole din Bucureşti.
„Ne-am dorit un spectacol original, care să ofere publicului un dialog cultural aparte, o îmbinare armonioasă, inedită, a unor piese ce au făcut istorie pe Broadway, interpretate cu sensibilitate românească, şi a unor piese româneşti în versiune gospel. Este un spectacol-întâlnire între două lumi diferite, unite însă prin vocea unor artişti de excepţie,” spune Adina Sădeanu, producătorul „American Night Dream”.