7 retete raw de post, de la Carmen Negoita, usor de preparat acasa
Daca tineti post si vreti sa consumati si alimente sanatoase, pline de
vitamine, atunci preparatele raw vegane sunt o alegere excelenta.
Bloggerita Carmen Negoita ne ofera sapte retete, foarte usor si rapid de
pregatit acasa, numai bune pentru perioada de dinaintea Pastelui.
"Poti tine cu post doar cu preparate raw vegan. Sunt satioase si
sanatoase si nu mai esti nevoit sa consumi cartofi in exces, covrigi,
tot felul de fainoase, margarina sau pateuri vegetale pline de aditivi.
Ca mic dejun, pranz, cina sau gustare intre mese, va recomand budinca de
chia, hummus raw, pizza raw, milkshake de banane, salata crocanta, lapte
de migdale sau ciocolata calda raw. Ingredientele, inclusiv
superalimentele, sunt usor de gasit si pot fi cumparate din plafar si
magazine specifice", spune Carmen Negoita. Iata retetele pe care le
recomanda.
LAPTE DE MIGDALE
Luam 200 de grame de migdale si le lasam la hidratat in apa timp de
cateva ore. Apoi, le punem in blender, adaugam 1,5 litri de apa filtrata
si mixam timp de 30 de secunde. Strecuram apoi totul printr-un saculet
si laptele de migdale e gata!. Il punem la rece si il putem folosi in
locul celui de provenienta animala. Daca dorim sa ii oferim un alt gust,
putem adauga pudra de vanilie, ori cacao, ori chiar superalimente pentru
energie.
BUDINCA DE CHIA
Amestecam cu mana semintele de chia cu lapte de cocos sau de migdale,
peste care adaugam, daca dorim, scortisoara, vanilie sau superalimente
precum maca si lucuma. Amestecam apoi, cu grija, cu mure sau afine. Cand
este gata, asezam intr-un pahar sau intr-un bol, iar deasupra putem pune
nuci, migdale, fructe de padure proaspete.
PIZZA RAW FARA GLUTEN
Pizza raw este realizata doar din ingrediente de origine vegetala, fara
a fi gatita la temperature inalte. Blatul il putem face omogenizand
fulgi de ovaz, mix de seminte si ardei. Aceasta compozitie se introduce
in deshidrator. Asa cum facem si noi la Rawyal, intindem apoi pe blat
branza de caju, cubulete de avocado, de rosii, masline si germeni de
grau si gata, iese cea mai delicioasa si mai sanatoasa pizza, numai buna
pentru perioada postului.
MILKSHAKE DE BANANE
Pentru milkshake, avem nevoie de o banana, 350 ml lapte de migdale, o
mana de caju, o lingurita rasa de maca, o jumatate de lingurita de
lucuma, un varf de cutit de pudra de vanilie, un varf de scortisoara.
Totul se amesteca intr-un blender timp de 1 minut.
HUMMUS RAW
Pentru a prepara hummus raw, avem nevoie de 200 g naut fiert, 100 g
ardei copt, 1 lingurita de ulei de masline presat la rece si, daca vrem
sa aiba o aroma de neuitat, o lingurita de 1 ulei de in cu rodie. Eu mai
pun si doi catei de usturoi, sare de Himalaya dupa gust si putina apa
cat sa se lege, nu prea multa pentru a nu deveni apoasa. Se amesteca in
blender.
SALATA DETOXIFIANTA
Salata crunchy pe care o pregatesc des este si delicioasa, dar are si
proprietati detoxifiante. O putem realiza din salata verde, varza rosie,
morcov, ceapa avocado, peste care adaugam sos din iaurt bio, putin ulei
de masline, zeama de lamaie, sare dupa gust, iar la final, migdale
hidratate in prealabil in apa.
CIOCOLATA CALDA RAW
Daca ne este pofta de ceva dulce, in special de ciocolata, putem pregati
varianta raw a acesteia, care nu contine lapte de origine animala. Este
usoara si energizanta pentru ca are si superalimente, pe langa cacao.
Amestecam in blender lapte de migdale cu alune, putina cacao raw
combinata cu pudra de roscove, miere, lucuma si maca. Pentru a fi raw,
nu o incalziti la mai mult de 40 grade.
Carmen Negoita este unul din cei mai cunoscuti promotori ai stilului
alimentar raw din Romania. Pe blogul ei, www.carmennegoita.com [1],
vedeta vine in ajutorul cititorilor nu doar cu sfaturi de moda si stil,
dar si cu retete alimentare raw, care se regasesc si in meniul
restaurantelor sale raw vegane, Rawyal, din Bucuresti si Ploiesti.