11 trucuri pentru cautarea pe Google
Divertisment · Stiri / 14.10.2011

Exista cateva "secrete" care iti pot face cautarea pe Google mai usoara decat pana acum. Daca tot ce faceai pana acum era sa scrii in casuta de cautare unul sau mai multe cuvinte si sa speri ca Google iti va ghici gandurile, citeste trucurile de mai jos.

Exista cateva "secrete" care iti pot face cautarea pe Google mai usoara decat pana acum. Daca tot ce faceai pana acum era sa scrii in casuta de cautare unul sau mai multe cuvinte si sa speri ca Google iti va ghici gandurile, citeste trucurile de mai jos. Atentie: aceste "smecherii" sunt valabile doar pentru motorul de cautare Google; presupunem ca stii ca in limba engleza exista deja verbul "to Google".

1. Ca sa iti limitezi cautarea la un singur site, foloseste termenul site:, de exemplu, daca vrei sa cauti toate articolele in care s-a scris despre Google de pe site-ul Eva.ro, scrie in casuta de cautare Google site:eva.ro. De multe ori, este mai usor sa gasesti cu ajutorul motorului de cautare Google articolele care te intereseaza decat folosind casuta de cautare de pe site. Sunt unele site-uri care nici macar nu au functia de cautare, asa ca Google te salveaza.


2. Nu stii exact cum se scrie un cuvant? Google te poate ajuta (nu iti garantam ca o va face!). O functie adaugata relativ recent motorului de cautare iti afiseaza mai multe sugestii de scriere a cuvantului cautat, in functie de cautarile facute de altii. Unde mai pui ca aceasta poate fi o sursa nesfarsita de amuzament? Incearca si tu: scrie doua sau trei cuvinte dintr-o posibila fraza sau intrebare si vezi ce "minuni" au cautat altii inaintea ta.

3. Google are un calculator integrat. Stim, si computerul tau are unul, dar al lui Google este mai destept: stie sa faca operatii complexe, iti afiseaza rezultatul unei operatii simple fara sa mai fie nevoie sa apesi pe butonul de cautare, iar daca ai de rezolvat un exercitiu complex, cu mai multe adunari si scaderi sau chiar inmultiri si impartiri, Google iti va afisa rezultatul corect. Google stie ca intai se rezolva operatiile din paranteze.


4. Poti afla ce ora este in orice colt al lumii daca scrii in casuta de cautare time si numele orasului sau tarii care te intereseaza. Incearca sa afli cat este ora in Bucuresti: scrie in casuta de cautare time Bucharest. Trebuie neaparat sa scrii numele oraselor in limba engleza, altfel Google nu te poate ajuta (inca).

5. Convertorul valutar al lui Google te poate ajuta sa transformi orice valuta. Poti afla cati dolari cumperi cu 100 de euro, cati lei inseamna 100 de leva si asa mai departe. Formula magica este 100 lei to bulgarian lev. Ca si in cazul orei pe Glob, trebuie sa scrii valutele in limba engleza.


6. Atunci cand te intereseaza doi termeni si nu stii exact dupa care sa cauti, poti folosi conjuctia OR pentru a gasi rezultatele combinate despre primul sau cel de-al doilea termen. Spre exemplu: cauti informatii despre filmul "Amintiri din Epoca de Aur", dar te intereseaza si site-urile care au scris despre Cristian Mungiu, asa ca scrii in casuta de cautare amintiri din epoca de aur OR cristian mungiu si vei vedea toate site-urile pe care s-a scris despre film sau autor. Folosirea conjunctiei OR in combinatie cu formula site: te poate ajuta sa gasesti foarte usor informatiile cautate pe un singur site.


7. Gaseste doar ceea ce te intereseaza: folosind semnul -, elimini din cautarile tale pe Google termenii pe care nu vrei sa ii regasesti. Cum ar fi sa afli tot ce s-a scris despre alegerile prezidentiale, fara a te lovi insa de numele unuia dintre candidati? Simplu! Scrie in casuta de cautare <strong>"alegeri prezidentiale" -numele candidatului</strong> si vei gasi doar articolele in care nu apare numele candidatului care te enerveaza. Ti-am spus ca e simplu!

8. Poti cauta dupa un anumit tip de fisier daca scrii in casuta de cautare filetype: urmat de tipul de fisier pe care il cauti. Astfel, elimini din cautare site-urile care nu au ce te intereseaza pe tine. Ca sa gasesti, de exemplu, oferte de tacamuri in format .pdf, cauta <strong>oferta furculite filetype:pdf</strong>. Vei fi surprinsa sa constati ca exista nu una, ci mai multe oferte in acest format!

9. Ca sa afli ce s-a scris pe Internet despre o competitie anuala, de exemplu Wimbledon, dar nu despre cea de anul acesta, ci despre Wimbledon in 2008 si 2009, scrie in casuta de cautare wimbledon 2008..2009. Vei elimina rezultatele care nu te intereseaza. Cele doua puncte dintre ani sunt cele care limiteaza cautarile la perioada respectiva.

10. Pe langa toate acestea, Google mai are si un convertor pentru diferitele unitati de masura. Nu a fost niciodata mai simplu sa afli intr-o clipita cati kilometri are o mila sau cati litri sunt intr-un galon. Va trebui sa te folosesti de limba engleza, pentru ca altfel nu poti afla ce te intereseaza, dar sunt doar cateva cuvinte pe care trebuie sa le stii. Astfel, pentru a afla cati kilometri inseamna 90 de mile, scrie in casuta de cautare 90 miles to km, iar rezultatul ti se va afisa instantaneu. Vrei sa stii cat inseamna 10 inch in centimetri? Scrie 10 inch to cm.

11
. Poti cauta dupa mai multi termeni daca ii pui intre ghilimele. Google va sti ca te intereseaza doar rezultatele in care apar toate cuvintele dintre ghilimele si ti le va afisa doar pe acelea. De exemplu: "internet la feminin".

Articol inspirat de Simon Mackie, care a scris un articol similar pentru New York Times. Cautare placuta!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro