RECVIEMUL GERMAN de BRAHMS, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL
Divertisment / 02.12.2014

În aşteptarea Sărbătorilor de iarnă, care ne apropie poate mai mult de lumea spirituală, vineri, 5 decembrie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă invită să ascultaţi RECVIEMUL GERMAN (Ein Deutsches Requiem), semnat de unul dintre „titanii” muzicii simfonice: JOHANNES BRAHMS. Se spune că lucrarea a fost creată sub puternica influenţă a două pierderi importante în viaţa artistului: moartea mamei sale şi a apropiatului său prieten, compozitorul Robert Schumann. De altfel, aceste momente l-au adâncit probabil pe marele artist şi mai mult într-o stare de tristeţe şi de reflecţie care îi erau, de altfel, specifice, aşa cum el însuşi declara: “Nu este nevoie să mărturisesc că, în eul meu interior, nu sunt niciodată vesel…”.

Concertul de la Sala Radio îl va avea la pupitru pe dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, un muzician remarcabil, cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea recent numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia).

De-a lungul timpului a mai dirijat orchestre prestigioase dintre care amintim: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre din Tokyo, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează şi genul operei în titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.



După câteva interpretări incomplete la Viena, Bremen, Zürich, versiunea integrală a Recviemului german a fost ascultată pentru prima oară pe 18 februarie 1869 la Leipzig. Prima audiţie românească a avut loc chiar în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta lui Iosif Conta, pe 24 noiembrie 1966.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula şi cu participarea sopranei CIGDEM SOYARSLAN şi a baritonului IONUŢ PASCU, alături de CORUL ACADEMIC RADIO, dirijat de DAN MIHAI GOIA.

Soprana ÇIĜDEM SOYARSLAN a abordat roluri de operă şi partituri vocal-simfonice din cele mai diverse. A absolvit cursurile Universităţii Mimar Sinan din Istanbul,perfecţionându-se apoi la Universitatea de Muzică din Viena. A păşit pe mari scene ale lumii şi a colaborat cu prestigioase instituţii dintre care amintim: Opera Naţională din Istanbul, Schauspielhaus din Viena, Grand Théâtre de la Ville din Luxembourg, Filarmonica Borusan din Istanbul, Filarmonica din Sofia, Opera din Frankfurt, Volksoper din Viena, Opera Lorraine.



Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, baritonul IONUŢ PASCU s-a perfecţionat apoi la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Ionuţ Pascu a întreprins turnee în Canada, Olanda, Australia, Coreea de Sud, Macedonia, Italia, Albania, Ungaria şi a realizat un CD alături de Filarmonica din Sydney. Ca solist vocal a colaborat în ţară cu operele din Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Galaţi, iar în străinătate cu operele din Budapesta - Ungaria, Daegu – Coreea de Sud, Skopje - Macedonia.


A susţinut roluri solistice în Requiem  - J. Brahms, Clopotele – S. Rahmaninov, Carmina burana - C. Orff, Cantata della Vita – G. Gelmetti, Ode to Napoleone – A. Schönberg, Stabat mater, Petite Messe Solennelle – G. Rossini, iar repertoriul de operă al artistului este reprezentat prin opere precum Aida, Nabucco, La Traviata – G. Verdi, Tosca – G. Puccini, Cavalleria rusticana – P. Mascagni, Olandezul zburător - R. Wagner, Pagliacci – R. Leoncavallo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat – W. A. Mozart, Evgheni Oneghin – P. I. Ceaikovski, Manon Lescaut – G. Puccini, Celan – P. Ruzicka.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro