Sase sfaturi pentru fotografii excelente!
Daca iubesti fotografia ca hobby si iti doresti imagini deosebite din vacanta de sarbatori, fotograful Mark Oostendorp iti dezvaluie trucuri esentiale pentru a nu da gres si a te bucura de cele mai frumoase fotografii de sarbatori (si nu numai!):
Manual mode
"Intotdeauna cand fotografiezi, foloseste setarea manual mode pentru a avea control asupra camerei foto".
Trezeste-te devreme!
"Lumina din zori (sau cea prezenta la cateva ore dupa) este, cel mai adesea, cea mai buna din zi. Asadar, daca doresti sa surprinzi peisaje mirifice, trebuie sa te trezesti devreme!
Inainte ca soarele sa incalzeasca solul, ai parte de putin vant, si, astfel, de mai putine posibilitati sa iti fie miscata camera. In plus, sunt mult mai putini oameni in jur, daca nu doresti sa fii deranjat. Gandeste-te, in schimb, si la minunata posibilitate de a surprinde o vreme cu ceata (sau inghet, iarna), ceea ce va spori farmecul pozelor tale.
Cateva ore de la amiaza, contrastul creat aduce destule probleme, iar fotografiile bune sunt mult mai greu de realizat, astfel incat... pune-ti ceasul sa sune devreme si pune-te pe treaba!"
Setarile aparatului foto
"Aparatul tau poate gresi in anumite situatii, precum cea in care faci poze in lumina puternica sau fotografiezi obiecte intunecate pe fundal luminos. Secretul este acela de a face o fotografie utilizand gradul de expunere indicat de aparatul tau, mai intai, apoi inca doua fotografii peste si respectiv sub expunerea recomandata. Confruntand rezultatele obtinute, vei cunoaste modul in care 'reactioneaza' aparatul tau foto si vei stii exact ce setari sa folosesti si pentru ce metode de a fotografia poti opta pentru a obtine fotografii excelente".
Fotografiaza... la rezolutie maxima!
"In momentul in care fotografiezi la rezolutie maxima, ai avantajul de a nu trebui sa petreci foarte mult timp prelucrand imaginile pe computer dupa si sa pierzi astfel din calitate cu fiecare mica modificare pe care o faci asupra acestora.
Am facut aceasta gresala cu prima mea camera digitala; am facut cele mai frumoase poze in locuri in care probabil ca nu voi mai avea sansa sa ajung, salvandu-le apoi in format mic, pentru ca toate sa incapa pe cardul de memorie de care dispuneam. Din aceasta cauza, nu am putut utiliza nicio fotografie pentru print - calitatea acestora era mult redusa!"
Mai putine fotografii
"Unii fotografi, posesori ai unor camere digitale, fac foarte multe fotografii, mergand pe ideea ca 'nu costa nimic'. Iti dau doar satisfactia de a surprinde, de a fotografia.
Eu te sfatuiesc, totusi, sa te concentrezi mai mult asupra actiunii de a face o fotografie. Comporta-te fata de fotografii cum se comporta un pictor fata de tablourile sale - priveste si analizeaza fiecare parte a imaginii respective, pentru a alege cel mai bun unghi posibil. Pune-ti intrebari care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie: 'Un unghi mai inalt/mai coborat ar fi mai bun?', 'As putea sa folosesc mai bine un cadru mai larg?', 'Este fundalul suficient de interesant?'"
Foloseste un trepied
"In special daca fotografiezi peisaje sau doresi sa suprinzi un cadru mai mare, este recomandat sa folosesti un trepied, daca ai aceasta posibilitate. Trepiedul reduce 'trepidatiile' camerei foto, dar si timpul alocat procesului de fotografiere, ceea de inseamna ca iti ramane mai mult timp pentru a te concentra asupra compozitiei. Priveste bine prin obiectiv: Ce mesaj incerci sa transmiti? Ce poveste incerci sa spui si cum o poti spune mai bine?"Fotografiile presarate in corpul articolului sunt realizate de Mark Oostendorp