Intre intrebare si afirmatie: "De ce te iubesc"
Divertisment · Pasiune / De Carmen Oprea, 02.03.2006

Miercuri, 1 Martie a reunit la Sala Dalles o mare de oameni veniti sa asiste la o lansare a unei "carti la borcan". "De ce te iubesc" reprezinta o minunata antologie a poeziei de dragoste din timpuri ancestrale pana in contemporaneitate.

Coordonatoarea volumului, Ioana Parvulescu, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au fost prezenti in fata indragostitilor de poezie, elogiind eterna iubire, unica traire ce umanizeaza cu adevarat si inalta sufletul nostru intr-o lume a valoriilor absolute.

Mircea Cartarescu a avut ideea titlului; Ioana Parvulescu a structurat volumul pornind de la cartea despre dragoste "Dubla flacara" a scriitorului Octavio Paz, laureat al premiului Nobel pentru literatura. "Persoana iubita este in acelasi timp terra incognita si casa parinteasca, este necunoscutul si recunoscutul", spune Octavio Paz.


Urmand acest traseu al trairilor, cartea este impartita pe mai multe sectiuni - "Indragostire: muritorii il numesc eros, iubirea inaripata", "Tu si eu.Intre oglinzi paralele", "Vis", "Orbire.Gelozie.Disperare", "Banal cotidian.Ras si plans", "Melancolii" si "Acord final". Ea incearca sa surprinda toate contextele iubirii, sa ofere dragostei posibilitatea de a se desfasura in toate ipostazele-i specifice de-a lungul a 100 de pagini, prin intermediul unor mari poeti - Shakespeare, Villon, Valery, Michelangelo Buonarroti, Baudelaire, Voiculescu, Serban Foarta, Mircea Cartarescu etc.


Ideea "cartii la borcan" ce se misca "intre conserva si cultura porneste de la un borcan desenat de un designer de profesie in care se aflau douazeci de suluri mici prinse intr-un snur de aur; fiecare dintre aceste suluri desfacut scotea la iveala o poezie si borcanul acela se numea eternul feminin. Anul acesta am renuntat la o idee atat de stranie si ne-am intors aparent la o varianta clasica. Ideea acestei carti este ca iubirea arde cu doua flacari la fel de puternice si la fel de intense; una dintre ele este flacara norocului absolut, a miracolului si a fericirii pe care o traieste orice cuplu de indragostiti; cealalta flacara este flacara care te mistuie, te arde, te distruge, te aduce la disperarea ultima," a declarat Liiceanu, primul care a luat cuvantul dintre cei trei.


Ioana Parvulescu a elucidat misterul alegerii unor anumiti autori din marea literatura universala. Cartea "are o coerenta, are un scenariu, are o poveste si in aceasta poveste nu se potriveau toti autorii pe care-i iubesc eu. Sunt o multime de poeti romani sau straini nenumarati din multe literaturi care au ramas pe dinafara; nu am ales ce-mi placea mie, am ales numai ce se potrivea in acest discurs. Am evitat cu buna stiinta poeti prea frecventati, poeti de manual; nu veti gasi asemenea poeti cu exceptia unei mici variante eminesciene putin cunoscuta, care se potriveste extraordinar de bine aici," a marturisit Ioana Parvulescu.


Mircea Cartarescu a apelat la poezia suprarealista pentru a sustine faptul ca fiinta umana traieste in dezacord cu sine bazandu-se numai pe rationalitate si sexualitate, ignorandu-si inima precum Rimbaud care spunea la un moment dat "Superioritatea mea consta in faptul ca nu am inima". "De 100 si ceva de ani incoace creierul este ok, sexul este ok, inima nu este ok. Aceasta teama de sentiment, aceasta teama de caldura animala, de emotie, de afectivitate s-a manifestat pretutindeni in poezia ultimului secol," sustine Cartarescu. "Eu cred ca Umberto Eco avea foarte mare dreptate cand spunea ca astazi oamenilor le e jena sa spuna te iubesc si le e jena sa-si recunoasca afectele si sa faca din ele literatura. In aceasta carte gasim oameni care in secolul XIV, XV sau in secolul XX au avut curajul sa spuna macar o singura data te iubesc si asta este un mare castig."

Cartea este insotita de un audiobook - pe care Gabriel Liiceanu citeste poeziile. De ce acest lucru? "Pentru ca sunt indragostit de poezie; pentru ca imi place sa citesc cu voce tare si pentru ca nu-mi place cum recita multi dintre prietenii nostri actori; pentru ca nu-mi place cum recita, in esenta nu-mi place ca recita. M-am gandit sa dau o varianta de lectura a poeziilor, care sunt pur si simplu citite in asa fel insa incat fiecare om care le asculta sa aiba acces la fiinta lor sacra," a marturisit Liiceanu.

Indiferent ca vom cumpara cartea pentru a o face cadou fiintei dragi sau pentru insusi sufletul nostru, "De ce te iubesc" ne invita la o introspectie a iubirii, ne ofera posibilitatea de a ne contura portrete in oglida: noi si persoana iubita, ne reaminteste ca "te iubesc" nu se va perima niciodata. Aceasta carte cu toate fetele dragostei - pasiune, disperare, gelozie, suferinta, regrete - va avea intotdeauna sens intr-o lume care nu va uita sa traiasca valtoarea pasionala a iubirii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro