Câmpiile din Olanda, "pictate" de lalelele înflorite
Laleaua s-a adaptat foarte bine climatului Ţărilor de Jos, găsindu-şi aici o a doua patrie. Treptat, s-au format aici zeci de mii de cultivaruri, ajungându-se la flori inedite ca formă, vigoare, culoare sau parfum. Floarea devenise foarte căutată de către nobilii europeni, prin urmare comerţul cu lalele a început să se dezvolte din ce în ce mai mult, ajungându-se, în anii 1634-1637, la ceea ce s-a numit "tulipomanie", o adevărată manie a lalelelor, când bulbii se tranzacţionau pentru sume fabuloase, notează
Agerpres. Se pare că cea mai scumpă floare tranzacţionată în timpul maniei lalelelor a fost Semper Augustus, cel mai rar dintre toate soiurile de lalele, despre care se spunea că este o minune în alb şi roşu, cea mai frumoasă creaţie a lui Dumnezeu.

Apogeul maniei lalelelor a fost atins în iarna 1636-1637, preţurile acestora ajungând să se dubleze sau chiar să se tripleze de la o zi la alta. La diferenţă de doar o săptămână, piaţa lalelelor s-a prăbuşit, negustorii nemaidorind să investească sume uriaşe în aceste flori. A fost nevoie de intervenţia autorităţilor şi, printr-un compromis între producători, vânzători şi cumpărători, comerţul cu lalele şi-a revenit, fără să mai ajungă, însă, la nivelul anterior.


În prezent, una dintre marile atracţii din "Ţara lalelelor", aşa cum este numită Olanda, o reprezintă parcul Keukenhof, situat între Haarlem şi Leyde, care se întinde pe o suprafaţă de 28 de hectare, pe care sunt plantaţi anual peste 6-7 milioane de bulbi de lalele, narcise, zambile, crini şi muscari, în diferite variante de prezentare.


Foto: Hepta
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro