Maria Şarapova, suspendată doi ani de Federaţia Internaţională de Tenis
Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că Maria Şarapova, fost lider al clasamentului WTA, a fost suspendată pe o perioadă de doi ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în urma unui test antidoping susţinut, la începutul anului, la turneul de la Australian Open.
Într-un comunicat oficial al Federaţiei Internaţionale de Tenis emis miercuri, forul a precizat faptul că suspendarea sportivei de 29 de ani va începe de pe data de 26 ianuarie, atunci când rusoaica a mărturisit picarea testului antidoping. Maria Şarapova fusese inclusă în echipa olimpică a Rusiei, în speranţa că ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Aceasta va reveni în competiţii abia în luna ianuarie a anului 2018.La începutul anului, Maria Şarapova a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat public că a picat un test antidoping susţinut în timpul turneului de la Australian Open. Sportiva a fost depistată pozitiv cu Meldonium, substanţă care a fost inclusă de Agenţia Mondială Anti-Doping pe lista medicamentelor interzise la începutul anului 2016, iar de atunci peste 150 de sportiv, în special din Rusia, au fost testaţi pozitiv, notează Mediafax.
Meldoniumul este un medicament anti-ischemic, care poate îmbunătăţi rezistenţa sportivilor, poate grăbi recuperarea după exerciţii, poate proteja împotriva stresului şi stimula activitatea şi funcţiile sistemului nervos.
Maria Şarapova a fost suspendată pe o perioadă de doi ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în urma unui test antidoping susţinut, pe 26 ianuarie, la turneul de la Australian Open, iar sportiva din Rusia a răspuns imediat după decizia tribunalului, pe contul personal de Facebook.
"După decizia de a mă suspenda doi ani, tribunalul Federaţiei Internaţionale de Tenis a ajuns la concluzia unanimă că nu am avut intenţia de a folosi meldonium. Tribunalul a înţeles că nu am căutat acest tratament la doctorul meu pentru a obţine performanţe mai bune.
ITF şi-a petrecut foarte mult timp şi a consumat multe resurse pentru a demonstra că am încălcat intenţionat regulile anti-doping, dar a ajuns la concluzia că nu am făcut asta. Trebuie să ştiţi că ITF i-a cerut tribunalului să îmi dea o pedeapsă de 4 ani, pentru încălcarea voită a regulilor, dar tribunalul a respins această cerere.
În timp ce tribunalul a ajuns la concluzia corectă că nu am încercat să încalc regulile, nu pot accepta o pedeapsă incorectă şi grea de doi ani. Chiar dacă tribunalul a hotărât că nu am încălcat legile intenţionat, nu mă va lăsa să joc în următorii doi ani. Voi face imediat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Mi-a fost dor să joc tenis şi mi-a fost dor de fanii mei extraordinari, care sunt cei mai buni şi mai loiali din lume. Am citit scrisorile pe care mi le-aţi trimis, dar şi postările de pe reţelele de socializare. Dragostea voastră m-a ajutat să trec mai uşor peste această perioadă. Vreau să susţin ce cred eu că este corect şi voi lupta să revin pe teren cât mai curând. Avocatul meu a pregătit un rezumat al felului în care procesul ITF merge şi m-am gândit să vă arăt şi vouă, pentru a afla ce cer regulile ITF"
Sportiva din Rusia are dreptul de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv pentru a obţine o diminuare suspendării.
Foto: Hepta