Ştim bine cât de organizate sunt furnicile şi totuşi încă ne uimesc cu modul perfect în care cooperează pentru a supravieţui. Noi încă mai avem de învăţat de la ele.
Unde-s doi, puterea creşte, ştim bine asta. Dar unde-s mii? Evident, puterea devine indestructibilă. Iar acest lucru este dovedit de reacţia pe care o au furnicile atunci când sunt confruntate cu o ameninţare catastrofală şi luptă pentru a supravieţui.
Să luăm ca exemplu o inundaţie. În timp ce oamenii se mobilizează greu şi deseori cad prad panicii, haosului şi chiar egoismului, instictul le ajută pe furnici să se unească, să se organizeze şi să supravieţuiască.
Când apa năvăleşte peste ele, aceste insecte foarte disciplinate se strâng laolaltă pentru a forma o platformă rezistentă la apă.
În loc ca apa să le măture, ele se adună într-un grup care pluteşte, îndreptându-se, încet-încet, spre o margine de pământ pe care se pot salva.
Platforma este compusă dintr-un "strat" de furnici care se scufundă în apă şi dintr-un nivel suspendat pe apă, formând un soi de "pernă" de aer între cele două "etaje" care ajută grupul să plutească.
Un alt lucru uimitor este că furnicile se mişcă şi lucrează prin rotaţie pentru a menţine colonia în viaţă.
Imaginile publicate de brazilianul Rafael Censi pe