Interviu. Paul Siserman: „Femeile sunt un concurent de temut al barbatilor in bucatarie“
Chef Paul Siserman este, de ceva vreme, unul dintre cei mai apreciati bucatari de la noi. Desi clujean, Chef Siserman se afla acolo unde meseria il cheama. Bucatar, consilier HoReCa si instructor-formator, Paul Siserman isi dedica viata job-ului ales.
- Ce a facut Paul Siserman dupa prezenta la MasterChef?
- Au trecut doi ani de la acel moment. Eu deja activam la nivel profesionist in bucatarie, insa datorita prezentei in acel show culinar am reusit sa deschid mult mai multe usi si mult mai usor. Cine sustine ca promovarea nu ajuta ori vrea sa ignore pura realitate, fie joaca asumat rolul unui ignorant. Pe mine m-a bucurat doar simpla deschidere a unui numai mai mare de oportunitati, intrucat restul a depins si depinde in continuare doar de mine. De atunci si pana in prezent, am avut sute de colaborari ca si consilier HoReCa si Chef, ajustand sau creand de la zero meniurile unor restaurante, am consiliat partea de gatit propriu-zisa, partea de training cu personalul atat cel de pe sala (ospatar, barman), cat si cel din bucatarie, inclusiv achizitionarea de tehnologie optima pentru tipologia de restaurant in care am fost si nu numai, castigand astfel zeci de prieteni. Iar de atragerea unui astfel de castig ma bucur cel mai mult. Cand, la finalul unei colaborari, oamenii cu care ai lucrat iti strang mana si iti multumesc, rugandu-te sa revii in cel mai scurt timp fie doar si pentru a-ti petrece doar cateva zile de vacanta, sau cand vorbesti la telefon ori pe mail cu acele persoane, atunci iti dai seama ca esti un om bogat si ca ceea ce ai realizat in viata poarta semnul unui imens succes.
- Ce ne poti spune despre cele doua proiecte in care esti implicat in prezent?
- In primul rand, faptul ca amandoua sunt de suflet! Primul, Asociatia, este ceva la care visam de ani buni. A prins viata la finele lui 2015, iar acum incepem sa implementam in concret cat mai multe proiecte. Este vorba despre Asociatia Lachensis. Urmarim sa acordam sprijin, sa sustinem si sa promovam intereselor copiilor cu dizabilitati, ale celor afectati de maladii incurabile, aflati in situatii de risc/vulnerabiliate, ale celor abuzati, precum si membrilor familiilor acestora. Vom organiza programe/proiecte cultural-educative, sociale, de consiliere, si multe altele care ne vor duce catre indeplinirea scopului nostru.
Cel de-al doilea, desi pare ceva diferit, se intrepatrunde cu primul. Cat de curand, cu sustinerea Electrolux, voi deschide prima Scoala de Cooking si Spatiu Multifunctional din Ardeal. Ca orice scoala, alaturi de colegi de breasla, vom oferi cursuri de gatit pentru cei care doresc sa faca o meserie in acest domeniu, dar si calificare si perfectionare celor care deja sunt bucatari. Insa, ceea ce face ca aceasta scoala sa fie spatiu multifunctional este faptul ca vom avea ateliere si cursuri prin care a gati devine o terapie. Cei care vor sa petreaca cateva ore relaxandu-se, scapand de stres, dar si invatand sa gateasca isi vor gasi la noi locul ideal. Iar, cele mai importante cursuri vor fi cele dedicate copiilor abuzati fizic si psihic. Aici voi avea grija ca alaturi de echipa formata si din medici si psihologi sa ajut aceste suflete nevinovate sa reintre intr-un curs normal al vietii… cu ajutorul gatitului. Vorbim despre terapia educationala prin gatit. Este ceva relativ nou in tara noastra, dar cu rezultate incredibile.
- De ce ai decis sa transformi o pasiune in meserie, mai ales ca puteai sa ai o cariera in avocatura?
- Nu neaparat ca am decis eu. Cred ca asa a decis Dumnezeu. Nu stiu ce cariera puteam sa fac ca si avocat, dar stiu ca iubirea fata de justitie este cu mult pusa in umbra de dragostea fara de a gati. Consider ca intreaga mea viata este rezultatul unui cumul de intamplari care au dus catre un singur final: meserie pe care o am in prezent. In ceea ce ma priveste, daca nu fac ceva cu pasiune, mai bine spun “pas”. Eu nu doar ca traiesc pentru a activa ca si bucatar. Eu respir, ma hranesc si imi iau odihna din meserie de bucatar. Sunt convins ca toti cei care isi fac munca punand pasiune inteleg foarte bine ceea ce spun.
- Au trecut doi ani de la acel moment. Eu deja activam la nivel profesionist in bucatarie, insa datorita prezentei in acel show culinar am reusit sa deschid mult mai multe usi si mult mai usor. Cine sustine ca promovarea nu ajuta ori vrea sa ignore pura realitate, fie joaca asumat rolul unui ignorant. Pe mine m-a bucurat doar simpla deschidere a unui numai mai mare de oportunitati, intrucat restul a depins si depinde in continuare doar de mine. De atunci si pana in prezent, am avut sute de colaborari ca si consilier HoReCa si Chef, ajustand sau creand de la zero meniurile unor restaurante, am consiliat partea de gatit propriu-zisa, partea de training cu personalul atat cel de pe sala (ospatar, barman), cat si cel din bucatarie, inclusiv achizitionarea de tehnologie optima pentru tipologia de restaurant in care am fost si nu numai, castigand astfel zeci de prieteni. Iar de atragerea unui astfel de castig ma bucur cel mai mult. Cand, la finalul unei colaborari, oamenii cu care ai lucrat iti strang mana si iti multumesc, rugandu-te sa revii in cel mai scurt timp fie doar si pentru a-ti petrece doar cateva zile de vacanta, sau cand vorbesti la telefon ori pe mail cu acele persoane, atunci iti dai seama ca esti un om bogat si ca ceea ce ai realizat in viata poarta semnul unui imens succes.
- Ce ne poti spune despre cele doua proiecte in care esti implicat in prezent?
- In primul rand, faptul ca amandoua sunt de suflet! Primul, Asociatia, este ceva la care visam de ani buni. A prins viata la finele lui 2015, iar acum incepem sa implementam in concret cat mai multe proiecte. Este vorba despre Asociatia Lachensis. Urmarim sa acordam sprijin, sa sustinem si sa promovam intereselor copiilor cu dizabilitati, ale celor afectati de maladii incurabile, aflati in situatii de risc/vulnerabiliate, ale celor abuzati, precum si membrilor familiilor acestora. Vom organiza programe/proiecte cultural-educative, sociale, de consiliere, si multe altele care ne vor duce catre indeplinirea scopului nostru.
Cel de-al doilea, desi pare ceva diferit, se intrepatrunde cu primul. Cat de curand, cu sustinerea Electrolux, voi deschide prima Scoala de Cooking si Spatiu Multifunctional din Ardeal. Ca orice scoala, alaturi de colegi de breasla, vom oferi cursuri de gatit pentru cei care doresc sa faca o meserie in acest domeniu, dar si calificare si perfectionare celor care deja sunt bucatari. Insa, ceea ce face ca aceasta scoala sa fie spatiu multifunctional este faptul ca vom avea ateliere si cursuri prin care a gati devine o terapie. Cei care vor sa petreaca cateva ore relaxandu-se, scapand de stres, dar si invatand sa gateasca isi vor gasi la noi locul ideal. Iar, cele mai importante cursuri vor fi cele dedicate copiilor abuzati fizic si psihic. Aici voi avea grija ca alaturi de echipa formata si din medici si psihologi sa ajut aceste suflete nevinovate sa reintre intr-un curs normal al vietii… cu ajutorul gatitului. Vorbim despre terapia educationala prin gatit. Este ceva relativ nou in tara noastra, dar cu rezultate incredibile.
- De ce ai decis sa transformi o pasiune in meserie, mai ales ca puteai sa ai o cariera in avocatura?
- Nu neaparat ca am decis eu. Cred ca asa a decis Dumnezeu. Nu stiu ce cariera puteam sa fac ca si avocat, dar stiu ca iubirea fata de justitie este cu mult pusa in umbra de dragostea fara de a gati. Consider ca intreaga mea viata este rezultatul unui cumul de intamplari care au dus catre un singur final: meserie pe care o am in prezent. In ceea ce ma priveste, daca nu fac ceva cu pasiune, mai bine spun “pas”. Eu nu doar ca traiesc pentru a activa ca si bucatar. Eu respir, ma hranesc si imi iau odihna din meserie de bucatar. Sunt convins ca toti cei care isi fac munca punand pasiune inteleg foarte bine ceea ce spun.