Filmul Jumanji: cum faci istorie cu ajutorul efectelor speciale
Divertisment · Filme familie / 26.05.2020

Poate că criticii de film nu s-au grăbit cu laudele atunci când s-a lansat Jumanji, în 1995, dar asta nu înseamnă că o întreagă generaţie de spectatori din România şi din întreaga lume nu s-a lăsat vrăjită de spiritul acestui exemplu perfect pentru filmul de aventură.

Cu Robin Williams în rolul principal, Jumanji a fost un succes de casă şi a dovedit Hollywood-ului că de limitările efectelor speciale clasice se alege praful atunci când pui la treabă o armată de calculatoare.

Efectele digitale nu erau o noutate la Hollywood în 1994, când Jumanji se afla în pregătire. Publicul global deja se bucurase de titluri precum Terminator 2: Judgment Day (1993), Jurassic Park (1993) şi Masca (1994), toate succese de referinţă ale ultimului deceniu din mileniul trecut şi pietre de hotar în istoria efectelor CGI.


Dar comunitatea de cineaşti de la Hollywood încă privea cu neîncredere acest nou tip de efecte, fără să le conteste magia. Regizorul Joe Johnston, studiourile TriStar Pictures şi Jumanji au dat de pământ cu aceste rezerve în poate cele mai elaborate efecte CGI ale momentului. Oare este cineva care să fi văzut filmul la cinema în 1995 şi care să nu-şi amintească replica "Run! It's a stampede", urmată de iureşul a zeci de animale africane prin conacul familiei Parrish? Suntem sigur că nu...


Efectele din film au fost realizate de Industrial Light & Magic (ILM), compania fondată de George Lucas care, alături de concurenta Weta Digital, este responsabilă de unele dintre cele mai spectaculoase efecte CGI din istoria cinema-ului. Printre francizele care au utilizat efecte realizate de ILM se numără saga Star Wars, seria Indiana Jones, trilogia Înapoi în viitor, filmele Star Trek, Gostbusters, Misiune imposibilă şi sute de alte blockbustere. Citește continuarea pe Cinemagia.ro
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro