Vedete România: 10 monştri sacri care au murit în ultimii 5 ani

Florian Pittiş avea 63 de ani când a murit, în august 2007
Actorul şi muzicianul Florian Pittiş s-a născut la Bucureşti, la 4 octombrie 1943. A studiat la Liceul "Gheorghe Lazăr" şi a absolvit în 1966 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (clasa prof. Radu Beligan). Trei ani mai târziu, în 1969, s-a angajat la Teatrul Bulandra.

Florian Pittiş a fost Alencon din "Elisabeta I" de Paul Foster, Alioşka din "Azilul de noapte" de M. Gorki, Edmund şi Jamie din "Lungul drum al zilei către noapte" de Eugene O'Neill şi Ariel din "Furtuna" de W. Shakespeare, toate în regia lui Liviu Ciulei. De asemenea, a jucat în celebrul "Hamlet" al lui Alexandru Tocilescu, care a avut premiera în 1985.

Publicul l-a mai putut vedea în "Iulius Cezar" de W. Shakespeare (regia Andrei Şerban), "Bună seara, domnule Wilde" de Oscar Wilde (regia Alexandru Bocăneţ), "Titanic Vals" de Tudor Muşatescu (regia Toma Caragiu), "Scoica de lemn" de Fănuş Neagu (regia San Nasta) şi "Antigona" de Sofocle (regia Alexandru Tocilescu).

A regizat el însuşi pe scena Bulandrei spectacole precum "Cum se numeau cei patru Beatles" de Stephen Poljakoff, "Câinele grădinarului" de Lope de Vega, "Meditaţiile Ritei" de Willy Russel şi "Black & White" de Keith Waterhouse & Willis Hall.

În 1992, a fondat trupa Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici. A rămas în formaţie până în 2000, când i-a luat locul Marius Baţu. A fost însă, în permanenţă, o prezenţă activă în lumea muzicii prin emisiuni la radio şi televiziune, articole în ziare, prezentări de concerte, colaborări pe diferite discuri.

O voce inconfundabilă a unor emisiuni de televiziune, printre care longeviva "Teleenciclopedie", şi, mai nou, a unor audiobook-uri ("Jurnalul unui mag" de Paulo Coelho – Humanitas Multimedia, "Levantul" de Mircea Cărtărescu – Editura Casa Radio) Pittiş a fost director, începând cu decembrie 1998, al Radio România Tineret, transformat în Radio3net. În ultimii trei ani a condus acest post de radio aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune, care emite doar pe Internet, începând din noiembrie 2004.

Pe ecran, a avut roluri mai mici decât în teatru, în filme ca „Gioconda fără surâs" (regia Malvina Urşianu, 1967), "Adio, dragă Nela" (regia Cornel Todea, 1972), "Veronica se întoarce" (regia Elisabeta Bostan, 1973) şi „Înnebunesc şi-mi pare rău" (regia Ion Gostin, 1992). Recent, a dat glas unui personaj animat în versiunea în limba română a filmului "Maşini"/"Cars" (2006).
  • serena, vineri, 27.01.2012 17:56
    personalitati distincte

    Lumea fara ei va merge inainte dar am avut bucuria sa-i vedem in viata pe acesti domni care au facut cu adevarat cinste romanilor pe oriunde au mers prin lume,pacat pentru generatiile de astazi care nu mai au nici un punct de referinta,care traiesc fara principii sanatoase si iubesc televeziunea doar de scandal si alte porcarii....

  • nadia, vineri, 27.01.2012 13:19
    valorii romanesti

    mai e un mare artist al neamului romanesc,care ne-a bucurat cu vocea sa anii de-a randul,si ne va incalzii sufletul si de acum incolo,un mare artist,ION DOLANESCU.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

  • ionescu natalia, vineri, 27.01.2012 09:07
    monstri sacri disaruti

    alsi au fost pe pamant, ca sa ne bucure pe noi prin talentul lor, alesi sa fie si in ceruri, Dumnezeu sa ii aiba in paza Sa! E bine sa se inregistreze cat mai multe piese de teatru ca sa avem si noi la ce ne uita - am avut fericirea de a vedea, intre 1970 si 1990, zeci de piese de teatru la National, la Bulandra, cele doua sali, la Nottara, la Comedie, la Revista - la cele doua sal. Cat as vrea acum sa aud glasul inconfundabil al lui Toma Caragiu spunand celebra replica "Eu sunt Lazarus Tucker, care tzine banii in casa de fier"... Ce montari, ce costume, dramaturgie romaneasca si universala.

  • e-sanatos.com, vineri, 27.01.2012 01:42
    Emil Hossu a fost un mare actor

    Emil Hossu a fost un mare actor,Dumnezeu sa il odihneasca.Imi pare rau ca am pierdut o mare valoare!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro