Buddy Valastro, despre riscurile meseriei
Au existat probleme in sensul ca oamenii au primit umplutura gresita pentru tort. De obicei, toata lumea e multumita de felul cum arata torturile mele. Daca vine cineva sa ia un tort pentru o zi de nastere si imi spune "Florile ar fi trebuit sa fie rosii, dar le-ati facut roz", iau tortul si il repar. Daca omul imi spune ca nu are timp sa astepte, ii dau banii inapoi. Asa procedezi cand ai o afacere ca lumea. Apoi ii promiti ca ii oferi o reducere data viitoare cand ii vei face un tort. Da, se mai fac si greseli. Uneori mai am si clienti nesatisfacuti, dar ma straduiesc sa fiu cat mai bun in ceea ce fac.
Eu discut cu clientii, le ascult ideile si apoi aleg cuvintele-cheie din tot ce imi spun. Nu stiu cum reusesc sa fac asta, e cam ciudat. Acum scriu o carte – si incerc sa explic totul celui care ma ajuta sa o scriu. E un tip uimitor. Cand cineva imi spune: "Vreau un tort de nunta", brusc imi apare in minte un tort patrat de nunta – simplu si curat. Vad linii perfect drepte, un tort foarte modern, foarte sic. Deci ascult ce imi spun clientii si apoi imi apare in minte viziunea. Uneori, dupa ce le explic cam cum vad eu tortul, constat ca nu e ce si-ar dori ei si mai trebuie sa fac ajustari marunte, insa de-a lungul anilor am ajuns sa imi perfectionez un simt cu totul special: aud cuvintele-cheie ale povestii si stiu imediat ce isi doreste omul. As zice ca pe noua clienti din zece ii nimeresc din prima.
Ca "Rege al cofetarilor", cel mai dificil tort pe care l-am facut a fost categoric tortul NASCAR. Ni s-a cerut sa facem un tort mare cat o masina adevarata – ceea ce nu e deloc simplu. Sa faci un tort de marimea si forma adevarata a unei masini – asta a fost categoric cea mai dificila misiune pe care am avut-o vreodata.
A durat vreo trei sau patru zile. Si nu am reusit sa il facem in laboratorul nostru, am fost nevoiti sa mergem intr-un centru de conferinte ca sa reusim sa construim un asemenea tort. Era imens.
Despre torturi, in general
Cred ca cel mai ciudat tort pe care l-am facut vreodata a fost tortul zombie. Stii, sunt obisnuit sa fac torturi care trebuie sa arate frumos si corect, dar acum am incercat sa fac un tort groaznic, din care curgea sange... A fost bestial, dar si putin ciudat. Si pe urma a fost cam infricosator sa vad atatia oameni costumati si mergand ca niste zombie.
Care e tortul meu preferat? Am un tort care se cheama "tort pufos cu crema". Tata l-a inventat. Importam lichior din... De fapt, importam, dar compania respectiva a dat faliment, deci incerc acum sa gasesc un nou furnizor. E un tort foarte delicios, absolut delicios. Are in interior straturi de aluat frantuzesc, apoi un aluat de prajitura italieneasca, imbibat in lichior si e decorat cu frisca multa, capsuni si kiwi. E ceva parca din alta lume...
Nu pot sa cred ca nu se mai fabrica lichiorul acela. Am simtit ca imi vine sa mor cand am aflat. L-am sunat pe varul meu din Italia, sa-l intreb ce naiba se intampla si mi-a zis ca oamenii si-au inchis fabrica. "Dumnezeule!", am zis...
Imi place sa fac decoratiuni de moda veche pe torturile mele. Imi iau instrumentele, tortul devine un soi de "panza alba" si pot sa desenez pe el ce vreau eu. Orice e in inima mea, orice e in mintea mea. Imi place sa fac flori de zahar. E o chestie si asta, sa creezi din nou ce a facut Mama Natura. Cand formez un trandafir si ii rasucesc petalele, simt ca intru intr-o stare anume, devin Zen, sunt calm si fericit. Uneori – poate nu va vine sa credeti – cand am o zi mai proasta, cand sunt in birou sau vorbesc despre diverse chestii la telefon, daca ma duc in laborator si ma pierd in munca mea, uit de toate durerile si de toate problemele.
Primul tort facut de mine a fost acum multa vreme... Cred ca aveam vreo 12 sau 13 ani si nu era prea simpatic... L-am facut mai mult ca sa ma amuz. L-am ajutat pe tata, nu era o comanda pentru un client. Dar am tot exersat de atunci si exersand ajungi sa faci lucrurile cat mai bine.
Primul tort de care am fost foarte mandru a fost... L-am numit Buddy Junior's Delight si avea tot soiul de chestii care ieseau din el... Era foarte, foarte bun. Era un tort delicios si foarte frumos.
Sincer sa fiu, eu sunt mai traditionalist. Imi place sa fac torturi de nunta de moda veche, unde... Ati vazut episodul in care am facut trei torturi pentru o revista destinata mireselor? Genul ala de tort imi place cel mai mult. Dar, daca ar trebui sa aleg dintre torturile mari, as spune ca tortul-acvariu a fost de departe cel mai frumos pe care l-am facut vreodata. Nu stiu daca l-ati vazut, era in Sezonul 2.
Imi place sa fac torturi de nunta de moda veche. E vorba de maiestria mea artistica, de mestesugul meu, cu care pot sa fac ce vreau. Tortul sa fie ca o "panza alba", pe care sa ma pot exprima liber, in mod artistic.
Cel mai scump tort pe care l-am facut vreodata... Am facut torturi de cate 15-20 000 de dolari. Cum a fost si tortul cu artificii. Cam genul ala de tort.
Din mai multe cauze. Sunt scumpe din cauza ingredientelor, dar mai ales din cauza timpului. Poti sa imi spui ca 15000 dolari inseamna o groaza de bani pentru un tort, nu ? Dar eu o sa-ti raspund ca am nevoie de o echipa de zece oameni care sa lucreze la tortul respectiv trei zile, fara oprire. In trei zile, echipa mea ar fi putut sa faca vreo 50 de alte torturi, torturi de nunta si tot asa. Chiar daca ar fi fost torturi de numai 1000 dolari bucata, tot mi-ar fi iesit 50 000 dolari. Intotdeauna pierzi bani la proiectele astea mari. Intelegi? Le faci mai degraba de dragul provocarii, de dragul clientilor... Inevitabil, daca vinzi un tort cu 15000 si asta iti ocupa toata echipa cu care ai fi putut sa faci 50 torturi, mai iesi cu vreun castig la faza asta? Intelegi?
Ce imi place sa gatesc ? Daca intri pe website-ul TLC in Statele Unite, am facut un mic material video numit Sauce Boss (Regele sosurilor). Nu stiu daca stiti materialul... Adevarul este ca mie chiar imi place sa gatesc. Sigur, totul are un aer italienesc, fiindca eu am crescut intr-o casa italieneasca de moda veche – dar am inspiratie si fac diverse chestii. Sunt genul de om care merge la restaurant, gusta mancarea si isi da seama ce ingrediente contine. Pot sa descifrez ingredientele, sa ma duc acasa si sa gatesc exact aceeasi mancare. Sunt usor de multumit, mananc orice – peste, friptura, diverse tipuri de paste. Nu sunt deloc mofturos.
A existat vreo situatie jenanta, in care unui client sa nu ii fi placut o opera de arta pe care ai facut-o pentru el ?
Au existat probleme in sensul ca oamenii au primit umplutura gresita pentru tort. De obicei, toata lumea e multumita de felul cum arata torturile mele. Daca vine cineva sa ia un tort pentru o zi de nastere si imi spune "Florile ar fi trebuit sa fie rosii, dar le-ati facut roz", iau tortul si il repar. Daca omul imi spune ca nu are timp sa astepte, ii dau banii inapoi. Asa procedezi cand ai o afacere ca lumea. Apoi ii promiti ca ii oferi o reducere data viitoare cand ii vei face un tort. Da, se mai fac si greseli. Uneori mai am si clienti nesatisfacuti, dar ma straduiesc sa fiu cat mai bun in ceea ce fac.
Buddy, preferi clientii care stiu ce vor ? Sau clientii care iti lasa mana libera sa faci tu orice ?
Eu discut cu clientii, le ascult ideile si apoi aleg cuvintele-cheie din tot ce imi spun. Nu stiu cum reusesc sa fac asta, e cam ciudat. Acum scriu o carte – si incerc sa explic totul celui care ma ajuta sa o scriu. E un tip uimitor. Cand cineva imi spune: "Vreau un tort de nunta", brusc imi apare in minte un tort patrat de nunta – simplu si curat. Vad linii perfect drepte, un tort foarte modern, foarte sic. Deci ascult ce imi spun clientii si apoi imi apare in minte viziunea. Uneori, dupa ce le explic cam cum vad eu tortul, constat ca nu e ce si-ar dori ei si mai trebuie sa fac ajustari marunte, insa de-a lungul anilor am ajuns sa imi perfectionez un simt cu totul special: aud cuvintele-cheie ale povestii si stiu imediat ce isi doreste omul. As zice ca pe noua clienti din zece ii nimeresc din prima.
Care a fost cea mai dificila incercare din toata cariera ta de "Rege al cofetarilor" ?
Ca "Rege al cofetarilor", cel mai dificil tort pe care l-am facut a fost categoric tortul NASCAR. Ni s-a cerut sa facem un tort mare cat o masina adevarata – ceea ce nu e deloc simplu. Sa faci un tort de marimea si forma adevarata a unei masini – asta a fost categoric cea mai dificila misiune pe care am avut-o vreodata.
Cat timp ti-a luat sa il faci, Buddy?
A durat vreo trei sau patru zile. Si nu am reusit sa il facem in laboratorul nostru, am fost nevoiti sa mergem intr-un centru de conferinte ca sa reusim sa construim un asemenea tort. Era imens.
Despre torturi, in general
Care a fost cel mai ciudat tort pe care l-ai facut vreodata ?
Cred ca cel mai ciudat tort pe care l-am facut vreodata a fost tortul zombie. Stii, sunt obisnuit sa fac torturi care trebuie sa arate frumos si corect, dar acum am incercat sa fac un tort groaznic, din care curgea sange... A fost bestial, dar si putin ciudat. Si pe urma a fost cam infricosator sa vad atatia oameni costumati si mergand ca niste zombie.
Care este tortul tau preferat ?
Care e tortul meu preferat? Am un tort care se cheama "tort pufos cu crema". Tata l-a inventat. Importam lichior din... De fapt, importam, dar compania respectiva a dat faliment, deci incerc acum sa gasesc un nou furnizor. E un tort foarte delicios, absolut delicios. Are in interior straturi de aluat frantuzesc, apoi un aluat de prajitura italieneasca, imbibat in lichior si e decorat cu frisca multa, capsuni si kiwi. E ceva parca din alta lume...
Nu pot sa cred ca nu se mai fabrica lichiorul acela. Am simtit ca imi vine sa mor cand am aflat. L-am sunat pe varul meu din Italia, sa-l intreb ce naiba se intampla si mi-a zis ca oamenii si-au inchis fabrica. "Dumnezeule!", am zis...
Care parte din decorarea unui tort iti place cel mai mult ?
Imi place sa fac decoratiuni de moda veche pe torturile mele. Imi iau instrumentele, tortul devine un soi de "panza alba" si pot sa desenez pe el ce vreau eu. Orice e in inima mea, orice e in mintea mea. Imi place sa fac flori de zahar. E o chestie si asta, sa creezi din nou ce a facut Mama Natura. Cand formez un trandafir si ii rasucesc petalele, simt ca intru intr-o stare anume, devin Zen, sunt calm si fericit. Uneori – poate nu va vine sa credeti – cand am o zi mai proasta, cand sunt in birou sau vorbesc despre diverse chestii la telefon, daca ma duc in laborator si ma pierd in munca mea, uit de toate durerile si de toate problemele.
Mai tii minte cum arata primul tort facut de tine ?
Primul tort facut de mine a fost acum multa vreme... Cred ca aveam vreo 12 sau 13 ani si nu era prea simpatic... L-am facut mai mult ca sa ma amuz. L-am ajutat pe tata, nu era o comanda pentru un client. Dar am tot exersat de atunci si exersand ajungi sa faci lucrurile cat mai bine.
Primul tort de care am fost foarte mandru a fost... L-am numit Buddy Junior's Delight si avea tot soiul de chestii care ieseau din el... Era foarte, foarte bun. Era un tort delicios si foarte frumos.
Pe website-ul tau, vizitatorii pot sa voteze care e cel mai frumos tort al tau. Tu care crezi ca ar fi cel mai frumos tort, dintre toate pe care le-ai facut?
Sincer sa fiu, eu sunt mai traditionalist. Imi place sa fac torturi de nunta de moda veche, unde... Ati vazut episodul in care am facut trei torturi pentru o revista destinata mireselor? Genul ala de tort imi place cel mai mult. Dar, daca ar trebui sa aleg dintre torturile mari, as spune ca tortul-acvariu a fost de departe cel mai frumos pe care l-am facut vreodata. Nu stiu daca l-ati vazut, era in Sezonul 2.
Imi place sa fac torturi de nunta de moda veche. E vorba de maiestria mea artistica, de mestesugul meu, cu care pot sa fac ce vreau. Tortul sa fie ca o "panza alba", pe care sa ma pot exprima liber, in mod artistic.
Care a fost cel mai scump tort pe care l-ai facut?
Cel mai scump tort pe care l-am facut vreodata... Am facut torturi de cate 15-20 000 de dolari. Cum a fost si tortul cu artificii. Cam genul ala de tort.
Dar de ce sunt atat de scumpe? Din cauza ca sunt foarte mari sau din cauza ingredientelor?
Din mai multe cauze. Sunt scumpe din cauza ingredientelor, dar mai ales din cauza timpului. Poti sa imi spui ca 15000 dolari inseamna o groaza de bani pentru un tort, nu ? Dar eu o sa-ti raspund ca am nevoie de o echipa de zece oameni care sa lucreze la tortul respectiv trei zile, fara oprire. In trei zile, echipa mea ar fi putut sa faca vreo 50 de alte torturi, torturi de nunta si tot asa. Chiar daca ar fi fost torturi de numai 1000 dolari bucata, tot mi-ar fi iesit 50 000 dolari. Intotdeauna pierzi bani la proiectele astea mari. Intelegi? Le faci mai degraba de dragul provocarii, de dragul clientilor... Inevitabil, daca vinzi un tort cu 15000 si asta iti ocupa toata echipa cu care ai fi putut sa faci 50 torturi, mai iesi cu vreun castig la faza asta? Intelegi?
Care sunt retetele pe care iti place cel mai mult sa le gatesti. Esti un gurmand?
Ce imi place sa gatesc ? Daca intri pe website-ul TLC in Statele Unite, am facut un mic material video numit Sauce Boss (Regele sosurilor). Nu stiu daca stiti materialul... Adevarul este ca mie chiar imi place sa gatesc. Sigur, totul are un aer italienesc, fiindca eu am crescut intr-o casa italieneasca de moda veche – dar am inspiratie si fac diverse chestii. Sunt genul de om care merge la restaurant, gusta mancarea si isi da seama ce ingrediente contine. Pot sa descifrez ingredientele, sa ma duc acasa si sa gatesc exact aceeasi mancare. Sunt usor de multumit, mananc orice – peste, friptura, diverse tipuri de paste. Nu sunt deloc mofturos.
am vazut la televizor ca faci foarte multe torturidar niciodata nu team auzit spunand care este preferatul tau.Deci care este tortul tau preferat?
frm tortul unde pot da si eu comanda?
Multumesc. LA MULTI ANI si tie. :-*
Excelent articolul ! Felicitari autoarei si... LA MULTI ANI ! pt. 8 Martie !
Superb articol, un extraordinar tip pus in valoare si de autoarea articolului
Multumesc pentru felicitari!!!! Ma bucur ca ti-a placut articolul.
imi place cum gandeste tipul asta! si-a urmat pasiunea in viata, indiferent de ce au spus altii si acum a ajuns foarte departe, bravo lui!
senzational articol! senzational!!!!!!!! felicitari autorului!