SEARĂ ROMANTICĂ DE MUZICĂ FRANCEZĂ, cu LADISLAU HORVATH, la Sala Radio!
Divertisment · Evenimente / 04.02.2015

LADISLAU HORVATH, muzician cu o bogată carieră internaţională, concert-maestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino - în cadrul căreia colaborează de 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta – este invitat special în concertul susţinut miercuri, 11 februarie (19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO!

Îl veţi aprecia pe Ladislau Horvath la Sala Radio într-o dublă ipostază – de dirijor şi de solist – alături de pianista DANA BORŞAN, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, într-o seară cu repertoriu romantic, semnat de doi compozitori francezi ai sec. XIX.

Evenimentul va debuta prin Concertul în re major pentru pian, vioară şi orchestră de coarde semnat de ERNEST CHAUSSON, care a trecut în nefiinţă la doar 44 de ani, exact când lucrările sale începuseră să aibă succes. Seara se va încheia cu Simfonia în do major a lui BIZET, celebrul “artizan” al operei Carmen. Bizet, care s-a stins din viaţă de asemenea prematur, la 37 de ani, a compus simfonia la doar 17 ani, în timp ce studia la Conservatorul din Paris, sub îndrumarea altui mare compozitor francez: Charles Gounod.


LADISLAU HORVATHreprezintă cea de-a cincea generaţie dintr-o familie de muzicieni transilvăneni şi este astăzi cunoscut în lumea muzicală italiană şi nu numai, ca violonist concert-maestru, solist-concertist, dirijor de orchestră, membru în diferite ansambluri de muzică de cameră şi profesor.

Anul acesta se vor împlini 25 de ani, de când a început colaborarea cu maestrul Zubin Mehta, în cadrul orchestrei Maggio Musicale Fiorentino, unde este concert-maestru. În această calitate a colaborat şi cu alte orchestre importante: Accademia di Santa Cecilia - Roma, Teatro Massimo - Palermo, Teatro Carlo Felice - Genova, Orchestra Internazionale d'Italia, Orchestra teatro Petruzzelli - Bari, Orchestra Simfonica de Tenerife.


Din anul 2006 a fost numit dirijor principal şi concert-maestru al Orchestrei I Solisti Fiorentini. Anul trecut a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu spectacolul Bărbierul din Sevilla de G. Rossini la Teatrul Manzoni din Pistoia. Anul acesta sunt în proiect operele La Traviata şi Turandot. Ca muzician de cameră a creat ansamblurile camerale Musici Mundi şi Ensemble Consonanza, împreuna participând la numeroase festivaluri internaţionale în Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya.


Din 2009, Ladislau Horvath susţine o legatură permanentă cu orchestrele din România ca dirijor şi solist la Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Craiova, fiind invitat în următoarele stagiuni şi de Filarmonicile din Sibiu, Oradea, Satu-Mare, Tg. Mureş. Până în prezent a participat la două ediţii ale Festivalului Mozart din Cluj-Napoca şi două ediţii ale Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, reînfiinţând Orchestra de Cameră a Filarmonicii Transilvania, orchestră creată iniţial (în deceniul şapte al secolului trecut) de tatăl său, Vasile Horvath (fost concert-maestru al acestui ansamblu).


DANA BORŞAN are o îndelungă şi fructuoasă colaboare cu Orchestra de Cameră Radio: în anul 2006 au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti - Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart, eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album cu 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. A susţinut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart.

Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Franţa, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia. Este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. A apărut în peste 900 de concerte şi recitaluri propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru orice pianist. Deşi  preferă creaţiile  clasicismului vienez şi ale  marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro