„Mielul Shaun Filmul”, la cinema din 27 februarie
După succesul remarcabil al seriei TV “Shaun the Sheep” de la studiourile Aardman, care a devenit un hit internaţional începând cu lansarea sa în 2007, vine “Mielul Shaun Filmul”. Filmul urmăreşte povestea neastâmpăratului miel Shaun, a vieţii turmei sale de la Ferma Mossy Bottom şi a răsturnărilor de situaţie apărute când Shaun decide să-şi ia o zi liberă, ajungând să viziteze Marele Oraş.
Filmul „Shaun the Sheep The Movie / Mielul Shaun Filmul” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 27 februarie 2015.Shaun şi-a făcut debutul în 1995, când a apărut în scurtmetrajul premiat cu Oscar „A Close Shave” (cu Wallace şi Gromit în roluri principale), regizat de Nick Park. Apoi, a debutat şi la TV în ajunul Crăciunului din 1995, atrăgând cea mai mare audienţă a BBC-2 din acel an.
Seria TV „Shaun the Sheep” a fost lansată în 2007, iar anul acesta producătorii au decis că a venit timpul ca mielul cel vesel să ajungă şi pe marile ecrane. Apoi, următoarea decizie a fost ca filmul să fie unul fără dialog, astfel că echipa şi-a dat seama că făcea, practic, un film mut.
Pentru a se pregăti, regizorii Richard Starzak şi Mark Burton au urmărit mai multe filme mute, pentru a-şi reîmprospăta amintirile despre cum să exprime umorul. „Am revăzut multe comedii mute”, îşi aminteşte Burton, „şi nu ne-am temut să împrumutăm câteva gaguri. Am urmărit filmele lui Jacques Tati, care a folosit sunetul ca mod de a spune o poveste.”
Starzak adaugă: „Şi întotdeauna l-am privit pe Buster Keaton, cu figura sa lipsită de expresie. La nivel practic, Shaun nu poate face multe cu faţa lui, dar pe de altă parte, mie îmi place umorul sec.”
Cu toate acestea, Will Becher, lead animator al filmului, explică faptul că lipsa dialogului uman a însemnat complicaţii în plus: „Pentru animatori, dialogul este important. Adaugă un anumit nivel de interpretare pentru personaje, iar noi luăm decizii în funcţie de acest lucru. Dar cu Shaun, Fermierul şi Bitzer, e vorba doar despre ce fac din punct de vedere vizual. Aşa transmitem emoţiile, sentimentele, ce se întâmplă. Este o mare provocare.”
Iar pentru echipa de modelatori, personajul Shaun s-a dovedit a fi cel mai dificil, din cauza ochilor săi mari şi a faptului că, spre deosebire de majoritatea personajelo Aardman, el nu are sprâncene.
„Mielul Shaun” în cifre
Seria TV a fost vândută în 170 de ţări.
Aplicaţiile de mesaje digitale din Japonia au fost downloadate de 40 de milioane de persoane.
Pagina de Facebook a lui Shaun are peste 5 milioane de fani. 25% dintre aceştia sunt din Orientul Mijlociu.
Mai mult de 50 de companii din Japonia, cea mai mare piaţă pentru Shaun, realizează produse legate de Shaun.
Un show live de 45 de minute, bazat pe Shaun şi personajele din serie, a fost difuzat în Cairo, Arabia Saudită şi Qatar.
Un eveniment live de 20 de minute despre Shaun şi lumea sa a fost difuzat în mall-uri din Jakarta şi Beijing, urmând şi alte locuri.
O expoziţie legată de Shaun a făcut turul Japoniei, iar în 5 zile în Tokio, 30.000 de oameni au vizitat-o.
Filmul păstrează tradiţia Aardman, oferind o aventură dinamică şi amuzantă, cu glume savuroase, răsturnări de situaţie inventive şi multă veselie.
Shaun este un miel inteligent şi zburdalnic, care trăieşte cu turma sa la Ferma Mossy Bottom, sub supravegherea oficială a Fermierului şi a lui Bitzer, un câine de pază bine intenţionat, dar ineficient.
În ciuda tuturor eforturilor lui Shaun, viaţa la fermă a intrat într-o rutină, iar mielul născoceşte un plan iscusit – de a-şi lua o zi liberă. Dar ai grijă ce-ţi doreşti. Evenimentele scapă repede de sub control, iar din pozna lui Shaun rezultă, din neatenţie, ducerea nefericitului fermier departe de fermă. Cu ajutorul turmei, Shaun trebuie să părăsească ferma pentru prima dată şi să călătorească în Marele Oraş, pentru a-l salva pe Fermier – iar eşecul nu reprezintă o opţiune.
Dar cum vor supravieţui oile? Pot ele să evite a fi recunoscute drept oi şi, astfel, să evite să fie prinşi de neînfricatul responsabil de controlul animalelor? În decursul unei aventuri pline de acţiune, ei trec printr-o mulţime de peripeţii şi întâmplări grozave şi amuzante. Iar Shaun întâlneşte un mic câine orfan, pe nume Slip, care îl face să realizeze că a avea o casă şi o familie nu e ceva ce trebuie luat de bun.
Trailerul filmului: https://www.youtube.com/watch?v=KEXOxgCPAnU