Marina Valmy: “Destinul unui um se poate schimba prin educație”
“Pasionată și complet dedicată muncii sale, mama mea s-a asigurat că voi duce această misiune mai departe. Avea această idee, că prin educație se poate schimba destinul unui om, care va deveni, astfel, independent, mai sigur pe capacitățile sale și liber să ia decizii”, a declarat Marina Valmy ieri, la primul cocktail pentru presă, care a avut loc la reședința familiei din București.
Vice-președinte al rețelei americane Christine Valmy Inc. si director al centrelor de excelență în estetică și îngrijire corporală recunoscute la nivel mondial, Marina Valmy a preluat conducerea Școlii de Cosmetică de la București, cu misiunea de a relansa compania, în anul în care aceasta aniversează un sfert de secol de tradiție în România.Școala de Cosmetică de la București a fost înființată în 1991, iar în anii care au trecut de atunci, printre cei 22.000 de elevi educați în acest sistem, unii și-au câștigat, la rându-le, prestigiul public pentru excelență profesională. Printre aceștia, make-up artistul Alexandru Abagiu - make-up artist L’Oreal Paris, Mirela Vescan - unul dintre cei mai titrați esteticieni din România, alături de alți experți care au devenit persoane publice în colaborări cu revistele de modă, posturi de televiziune, spectacole, defilări de modă sau producție cinematografică. Printre aceștia hair-stilistul Sorin Stratulat, make-up artistul Cristina Kelemen sau Cătălina Stoica- nail expert.
“Christine Valmy, mama mea, m-a învățat trei lucruri foarte importante. În primul rând mi-a transmis puțină umanitate, pentru că era un om extrem de bun, care și-a petrecut viața ajutându-i pe alții, fie în acțiuni caritabile, fie prin demersuri discrete, individuale. În plus, m-a învățat să gândesc la nivel mare și să păstrez în minte, permanent, tabloul întreg al unei situații. Nu în ultimul rând, pentru ea a fost întotdeauna importantă România și așa se face că, deși am părăsit țara la o vârstă foarte fragedă, vorbesc și acum limba română”
“Povestea acestei companii începe, am putea spune asta, cu un eșec. Mama a urmat cursurile Facultății de Drept din București, însă, din pricina criteriilor discriminatorii de atunci, nu a fost lăsată să-și ia licența. A urmat o perioadă de depresie, care s-a finalizat în momentul în care un medic din București i-a recomandat cursurile școlii de cosmetică. Pe vremea aceea, însă, cosmeticienele își preparau singure cremele, iar ea a făcut o adevărată pasiune pentru asta. Cam asta ar fi, de altfel, povestea copilăriei mele. În timp ce alți copii veneau acasă și găseau bucătăria mirosind îmbietor a mirodenii, eu o găseam pe mama preparând diverse extracte din plante și testând diverse formule cosmetice”
Născută în anul 1926, la București, Christine Valmy, absolventă a Facultății de Drept, dar specializată în dermatologie și cosmetică, a inaugurat, în 1948, primul său salon de cosmetică în România, un centru care s-a impus grație unei metode revoluționare de tratament, care îmbina știința cu metode naturiste și tradiționale de tratament.
Sub presiunea schimbărilor venite o dată cu instaurarea regimului comunist, familia a emigrat în Grecia, în 1959, pentru a se stabili, în 1960, în New York, Statele Unite, unde a inaugurat în 1966, la New York, prima școală de cosmetică de pe teritoriul Statelor Unite. La acea vreme industria cosmetică era atât de concentrată asupra domeniului de coafură, încât îngrijirea pielii nu era predată în școlile de cosmetic, si doar o simplă licență de coafură era necesară în mod legal pentru tratarea pielii.
La sfârșitul anilor 1970, Christine Valmy a făcut lobby cu succes pentru autorizarea esteticii ca o profesie distinctă.
În semn de recunoaștere a contribuțiilor sale în domeniul educației prin crearea de noi competențe si posibilități de locuri de muncă, Christine Valmy a fost numită de către administrațiile Gerald Ford și Ronald Reagan consul Național pentru Educație Profesională, consiliu creat printr-un mandat al Congresului să ofere consultanță președintelui asupra nevoilor și rolului educației profesionale în SUA.