Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie din România, cu sprijinul companiei Gedeon Richter, a inițiat campania de informare ”Fibromul uterin – află, discută, decide!”, menită să atragă atenția asupra incidenței crescute a fibromului în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă și asupra opțiunilor moderne de tratament. Prin această campanie, femeile sunt invitate să aloce un interes ridicat asupra sănătății lor și să meargă la control specializat.
Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Unul dintre cei mai importanți factori favorizanți pentru apariția fibromului uterin este dereglarea hormonală. Conform unui prestigios studiu[1], până la vârsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani. Datele statistice indică o incidență foarte mare a bolii ce afectează atât statusul emoțional, cât și randamentul femeii diagnosticate.
În general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, totuși atunci când există simptome, cele mai frecvente sunt sângerările excesive, durerile abdominale și anemia. Chiar în lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, nașteri premature și alte complicații. Diagnosticarea se poate face printr-o simplă ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la câțiva centimetri și pot crește în dimensiuni și număr, ajungând chiar să aibă câteva kilograme, atunci când nu sunt depistate și tratate. Vizita la ginecolog este așadar esențială pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin.
Studiile arată că femeile așteaptă până la 5 ani pentru a consulta un medic ginecolog[2], fapt care duce la creșterea riscurilor asupra sănătății, dar și la necesitatea ulterioară a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totuși, în unele cazuri, această procedură medicală este singura opțiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discuție cu medicul specialist pornind de la particularitățile fiecărei paciente.
[1] Day Baird D, Dunson DB, Hill MC, Cousins D, Schectman JM. High cumulative incidence of uterine leiomyoma in black and whitewomen: ultrasound evidence. Am J Obstet Gynecol 2003;188:100–7;
[2] Dowens E, Sikirica V, Gilabert – Estelles J. et al. The burden of uterine fibroids in five European countries. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2010; 152 (1), 96-102.