Eficiența tratamentului oncologic crește cu 18% pentru pacienții care urmează terapie personalizată în studii clinice
Peste 50.000 de români mor anual din cauza cancerului, potrivit Raportului de Sănătate privind Incidența Cancerului în România, realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Șansele lor de supraviețuire ar putea crește dacă schema terapeutică adoptată ar corespunde unui plan de terapie personalizată, care țintește profilul molecular și clinic al fiecărui pacient în parte.
“Există evidențe clinice conform cărora tratamentul personalizat aduce beneficii majore pacienților cu cancer. Spre exemplu, un studiu desfășurat pe o durată de 5 ani, în perioada 2007-2012 la MD Anderson, SUA, demonstrează că pacienții beneficiază semnificativ în urma accesării trialurilor clinice bazate pe profilul molecular. Astfel, rata de răspuns este mai mare (33% vs 15%), supraviețuirea în absența bolii crescută (4,9 luni vs 2 luni), iar supraviețuirea globală prelungită ( 11,2 luni vs 8,6 luni). Pacienții din această analiză avuseseră anterior minim 3 linii de terapie la care nu mai răspundeau și, totuși, au avut beneficii”, spune Frederic Ollier, CEO Oncompass Medicine Elveția, prezent în România pentru a participa conferința medicală “Tratamente Inovative în Oncologie - Terapia personalizată și Imunoterapia tumorilor maligne”.În cancer există numeroase gene care pot suferi mutații, fiecare tumoră putând avea de la 1 până la 8 gene cu mutații. Toate acestea pot crea specificități ale bolii care impun ieșirea din schema clasică de tratament și înlocuirea acesteia cu una perfect adaptată și care să răspundă acestor specificități.
De aceea, pentru a evita prescrierea unui tratament neadecvat, este nevoie de un diagnostic molecular - menit să identifice nu doar care sunt acele gene ale căror mutații au generat un anume tip de cancer, ci și dacă aceste mutații genetice au făcut ca boala să nu răspundă la soluțiile de terapie recomandate în protocoalele actuale de tratament.
În urma testării, sunt cazuri în care sunt identificate și mutații rare, pentru care nu există încă un tratament țintit disponibil. Există însă medicamente în diferite stadii de cercetare și dezvoltare în cadrul studiilor clinice, în care tratamente dintre cele mai noi și eficiente sunt administrate pacientului, într-un mediu controlat de specialiști. Oncompass oferă și facilitează pacienților din România accesul la astfel de studii, fără costuri suplimentare celor de transport și cazare.
Bolnavii de cancer din România pot avea astăzi acces la 32 de molecule țintite care se află în uz clinic. Dintre acestea, există 10 medicamente țintite care încă nu sunt înregistrate în România și 20 care, deși sunt înregistrate, nu sunt incluse în Programul Național al Ministerului Sănătății, ceea ce înseamnă că pacienții nu au acces la ele. “Pentru acești pacienți, Oncompass este o soluție, prin facilitarea accesului în acele studii clinice despre care vorbeam sau prin identificarea soluțiilor terapeutice în alte țări decât România. Vorbim despre luni în plus de supraviețuire și despre o creștere a calității vieții, iar aceste două lucruri sunt mize uriașe pentru orice pacient care luptă împotriva cancerului”