Petrunija este o fată de 32 de ani, absolventă de istorie, plinuță, care trăiește într-un oraș de provincie din Macedonia, locuiește cu părinții – o mamă care o critică constant și un tată ce pare că o înțelege. Fără prea multă lumină într-un orizont apropiat, fără multe șanse pe care să i le ofere societatea în care trăiește.
Nimic vesel până aici și totuși devine eroina unei comedii absurde – este ziua de Bobotează și Petrunija se întoarce de la un interviu ratat într-o fabrică de confecții, unde potențialul ei șef îi face avansuri în schimbul unui loc de muncă de secretară. Drumul spre casă trece pe un pod unde preotul aruncă o cruce în apă și o gașcă de masculi se aruncă s-o prindă cu scopul de a avea parte de noroc tot anul.
Dintr-un instinct pe care nu și-l explică, Petrunija se aruncă în apa rece și prinde crucea aducătoare de noroc.
Doar că mica victorie îi aduce ura și dezabrobarea celor din jur: Biserica, poliția, comunitatea, familia încearcă să o convingă să o dea înapoi, ajunge la secția de poliție unde este reținută fără sens iar de partea ei par a fi doar un polițist care înțelege absurdul situației și o femeie reporter care încearcă să o transforme într-un simbol al luptei pentru feminism.
Petrunija suntem noi, fiecare femeie care a auzit măcar o dată în viață că nu va reuși ceva pentru că este femeie.
Că nu putem să ne creștem singure copiii, că nu putem avea grijă de o casă, nu putem bate un cui, nu putem conduce o mașină, o echipă de oameni, o companie. Am crescut cu o serie de norme sociale care s-au schimbat datorită celor care le-au ignorat și-au demonstrat că se poate: să fii independent, să facem meserii care nu sunt pentru femei, să prindem, dacă vrem, crucea de Bobotează.
Petrunija este un personaj real, întâmplarea de Bobotează s-a petrecut în Macedonia în urmă cu 5 ani, însă putea la fel de bine să să întâmple la Giurgiu, Slobozia sau orice alt oraș din România. Povestea ei a devenit subiectul unu film: ”Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” care rulează acum în cinematografele din România, după ce a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin unde a primit și două premii.
Ulterior, Parlamentul European l-a inclus în caravana Filmelor Lux, un eveniment anual care are loc în toate țările UE și unde sunt prezentate 3 filme considerate reprezentative pentru valorile Europene.
Un trailer al filmului poate fi vizionat aici:
https://youtu.be/C4B0Xro-C7U
Iar informații legate de programul în cinematografe poate fi consultat pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Petrunija