Editura Humanitas
Divertisment · Features / 20.06.2008

1. Alchimistul
de Paulo Coelho
Colectia Cartea de pe noptiera

Romanul lui Coelho, prezentat acum intr-o noua traducere romaneasca, este desigur un adevarat punct de intoarcere in literatura secolului XX: o data cu aparitia lui, cititorii din lumea intreaga, mai exact din peste treizeci si cinci de tari, au parut sa redescopere uitata bucurie a naratiunii, a simplului fapt de a povesti, care a stat, dintotdeauna in fond, la baza oricarui mare succes de public. Caci dincolo de eruditie, dincolo de transparenta personajelor si, mai presus de orice, dincolo de miza spirituala a drumului initiatic parcurs de eroul cartii, pornit catre Egipt in cautarea tainelor alchimice, adevaratul spectacol se petrece in acest roman la nivelul frazei. Prin simplitatea lor, vecina cu simpla respiratie, povestea capata un ritm mereu egal, nici o clipa alterat, anume parca imprimat de autor spre a-l incanta pe cititorul de azi.


2. Orbitor. Corpul
de Mircea Cartarescu
Colectia Literatura

La sase ani dupa aparitia primei parti din trilogia "Orbitor, Aripa stanga", Mircea Cartarescu, poetul convertit cu mare succes la proza, publica al doilea volum, Corpul. Romanul "autobiografic si vizionar", cum il caracteriza criticul Nicolae Manolescu, are o tesatura narativa densa, stilul baroc deschizand spre mister si nostalgia copilariei, retraita hiperbolic. Cu un limbaj transgresand granitele stiintelor si barierele de jargon, spre a se intoarce din nou in matca limbii literare, Mircea Cartarescu da viata unei lumi polivalente si fascinante, in care fictiunea si realitatea alcatuiesc un tot inextricabil.


3. Pe malul raului Piedra am sezut si am plans
de Paulo Coelho

La fel ca in "Diavolul si domnisoara Prym", intreaga actiune se petrece intr-o saptamana. Locul plangerii este locul in care ne intoarcem regulat spre a ne aminti, caindu-ne, cine suntem cu adevarat. Fara un asemenea loc, n-am avea posibilitatea de a ne contura identitatea proprie si nu am detine puterea de a ne metamorfoza prin penitenta. Ca imprejurime ce da contur fiintei omenesti, locul plangerii nu e doar lacas de ispasire si curatire, ci, mai ales, loc de regenare a sufletului omului. Caci acolo unde plangi, de acolo iti va veni si puterea de a iubi si de a fi mai bun. Pe malul fluviului Piedra am sezut si am plans, inspirat de tema biblica a iubirii aproapelui si a dragostei de Dumnezeu, este un roman despre suferinta, bucurie si izbavire scris in stilul, de-acum consacrat, al brazilianului Paulo Coelho.


4. Veronika se hotaraste sa moara
de Paulo Coelho

"Veronika se hotaraste sa moara" este povestea unei tinere care se bucura de confortul si placerile unei vieti lipsite de griji, dar intr-o zi descopera ca este, in fond, nefericita si hotaraste sa se sinucida. Doza de somnifere nu-i aduce moartea rapida, iar Veronika se trezeste intr-o clinica unde afla ca mai are de trait doar cateva zile. Aici are ragazul sa se priveasca pe sine si pe cei din jur si sa re the one" este poate, prima piesa rocknteleaga bogatia vietii, traind experiente noi, nebanuite. Scris intr-un stil direct si simplu, romanul lui Coelho il pune pe cititor in fata inepuizabilei intrebari despre moarte si sensul vietii.


5. "Usa interzisa"
de Gabriel Liiceanu

"Citind aceste pagini, mi-am dat seama ca am tacut bine atatia ani de zile. Neputinta de a ma exprima m-a facut, desigur, nefericit, dar ceea ce pana acum m-a impiedicat sa vorbesc liber a fost tocmai <>. Veninul strans in mine nu atinsese concentratia necesara pentru a deveni leac. Eram pur si simplu necopt. A trebuit sa cunosc spaima carnii si lehamitea ultima a sufletului, sa ma desprind de oameni care plecand au luat parti din mine, sa-mi ingrop prieteni, sa traiesc o revolutie si sa am socul intalnirii cu poporul meu, sa ma destram, sa ma detest, sa ma inec in regrete si remuscari si sa mai vreau, totusi, sa ma adun din nou. Fara toate astea, orice pagina scrisa in nume propriu nu este decat o enorma palavrageala." - Gabriel Liiceanu

Editura RAO
Editura ALL
Editura Curtea Veche
Editura Nemira
Articol
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro