Un adăpost subteran construit în anii '70 în solul deșertic din Las Vegas este de vânzare pentru 18 milioane de dolari. Dotările sunt ieșite din comun.
Războiul Rece a marcat multe generații de americani. Mulți au trăit cu spaima izbucnirii unui război nuclear cu Uniunea Sovietică, iar 70% din americani credeau că un conflict cu Moscova este inevitabil. Se estimează că, la mijlocul anilor '60, în SUA existau 200.000 de adăposturi antiatomice private. Numărul exact este greu de aflat, pentru că oamenii nu vorbesc despre acest subiect - cine are un adăpost, preferă să păstreze discreția pentru a nu-și divulga refugiul secret.
Pe măsură ce buncărele și adăpostirile antiatomice au devenit populare s-a creat un fel de stil de viață subteran, scrie The Washington Times. Proprietarii își doreau să facă aceste refugii cât mai locuibile și au investit enorm în echipamente și decorațiuni pentru ca spațiile de sub pământ să reproducă fidel condițiile dintr-o casă normală.
Un exemplu în acest sens este buncărul construit de Girard B. “Jerry” Henderson, un antreprenor care a făcut avere cu mai multe companii, printre care s-au numărat Avon și constructorul aviatic Gulfstream Aerospace Corp. În 1964, el a participat la Târgul mondial de la New York cu o expoziție intitulată "De ce trăim în subteran", prin care promova conceptul vieții sub pământ.
Până la sfârșitul vieții, în anii '80, Jerry a trăit în adăpostul său extravagant pe care l-a construit în anii '70 în Las Vegas. Cu încăperi și decorațiuni care reproduc foarte bine o casă normală, acest adăpost are bucătărie, dormitoare spațioase, șase băi, piscină, jacuzzi și sală de dans. Dar cel mai interesant detaliu al acestei construcții este faptul că se află sub o casă tradițională, ridicată deasupra solului, astfel încât familia se putea retrage rapid în subteran în cazul unui atac nuclear.
Buncărul din Las Vegas a fost scos recent la vânzare la prețul de 18 milioane de dolari. Cu interioarele sale pline de culoare și mobilier care păstrează atmosfera anilor '70, prima senzație pe care ți-a dă acest refugiu este că timpul a înghețat. Adăpostul are o suprafață de 1.394 de metri pătrați și pe lângă spațiile de locuit are și o "curte" subterană cu arbori artificiali, stânci și pereți pictați care reproduc o pădure și peisaje variate, se arată în informațiile publicate de
Citește și: 50 de case de coșmar pentru orice agent imobiliar. Greu de vândut așa ceva!
Luminile ambientale pot fi ajustate pentru a simula diferite perioade ale zilei, iar tavanul a fost decorat astfel încât să reproducă fidel cerul înstelat.
Camuflată de stânci, o intrare cu lift și scări te duce la o adâncime de șapte metri sub pământ. Deși nu a fost conceput pentru a rezista unei explozii nucleare, proprietatea subterană poate fi reamenajată și transformată într-un buncăr antiatomic veritabil.