35
Japonia „uitată“: Ikeshima, insula niponă aproape pustie
Divertisment · Din culise / 07.01.2021

Spre deosebire de Cernobîl, aici nu s-a petrecut un dezastru: această insulă niponă a fost abandonată din rațiuni economice. Doar câțiva oameni mai trăiesc în acest colțișor al Japoniei.

Ikeshima a fost ultima insulă japoneză pe care s-a practicat mineritul. În 1913, compania Mitsui Mining a cumpărat o zonă de pe această mică insulă din prefectura Nagasaki, iar în 1959 a început excavația. Producția de cărbune a atins apogeul în 1985, cu peste 1,5 milioane de tone excavate. Din cauza scăderii prețurilor la această materie primă pe piața internațională, mina de cărbune a devenit nerentabilă și a fost închisă în noiembrie 2001. Aproximativ 2.500 de mineri au fost concediați.



În prezent, pe insula plină de clădiri în ruine trăiesc mai puțin de 150 de oameni, scrie Bored Panda. Natalia Sobanska, o fotografă atrasă de locurile părăsite, a fost acolo și a surprins în imagini rămășițele așezării care cândva a fost prosperă.

Cum își propune să arate, prin fotografiile publicate pe Instagram și Facebook, că locurile abandonate nu sunt doar niște ruine urâte, ci au frumusețea lor, Natalia a reușit să surprindă o mulțime de lucruri interesante în incursiunea sa pe această insulă cu o lungime de patru kilometri. Un spital plin de echipamente ruginite și acoperite de praf, cu o sală de operații din care pare că echipa medicală tocmai a plecat, saloane cu paturi în care stăteau pacienții, scanune și intrumentar într-un cabinet stomatologic, o morgă care îți dă fiori, coridoare pustii, mobilier prăfuit.


Alte zone ale insulei sunt la fel de interesante: într-o clădire de birouri sunt dulapuri cu documente, televizoare și alte aparate electronice din anii '90, arhive și diverse instrumente. Și, desigur, cel mai important punct de pe Ikeshima, mina de cărbune care s-a degradat atât de mult, încât s-a prăbușit înăuntru, ca o căsuță din cărți de joc. Singurul punct în care se mai poate intra este o cameră de control rămasă intactă, asemenea centrului de comandă de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Citește și: Istoria fără interpretări. 10 fotografii impresionante din trecut


Sobanska a vizitat și blocurile cu opt etaje în care locuiau angajații minei. După atâția ani, scările, holurile și fațadele acestor construcții au fost invadate de vegetație. Blocurile au devenit simbolul plecării oamenilor și al întoarcerii naturii, fiind un punct de atracție pentru mulți fotografi japonezi care vin pentru a imortaliza frumusețea ciudată a orașului părăsit de pe Ikeshima.

90% din acest loc este acum nelocuit și de aceea insulei i se mai spune și "a doua Gunkanjima" - celebra insulă abandonată Hashimajima, tot din prefectura Nagasaki, pe care s-au filmat scene din filmul "SkyFall", din franciza Bond. Sobanska consideră, însă, că mai trebuie să treacă încă 30-40 de ani pentru ca Ikeshima să concureze cu Gunkanjima.

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro