În unele zile, ochii acestei pisici se schimbă din verde și galben în tonuri de galben strălucitor și portocaliu. Și asta în funcție de vreme!
Din când în când, Ivory, o pisică adorabilă în vârată de zece ani, are un ochi de un verde fluorescent și unul galben. În alte zile, culorile se schimbă în galben strălucitor și portocaliu, din cauza unei afecțiuni numită heterocromie.Pisica albă a fost adoptată de Gabriela Carvalho, în vârstă de 28 de ani, o studentă din Calgary, Alberta (Canada), după ce prima ei pisică, Luna, în vârstă de cinci ani, a murit.
Niște ochi deosebiți
"Primesc deseori mesaje despre ochii ei, în special pentru că par să-și schimbe culoarea în funcție de vreme, ceea ce e destul de întâlnit la oameni"
Ivory e o pisică jucăușă, chiar și pentru vârsta sa. Prădător înnăscut, îi place să pândească păsările și veverițele. Deși aproape că nu mai are dinți, e foarte pofticioasă și abia așteptată să-și primească porția de mâncare.
"Poate că Ivory are zece ani, dar e sălbatică. Nivelul ei de energie este incredibil"
Prietenie predestinată
Gabriela a adoptat-o după o vizită la un adăpost de pisici. N-are nicio intenție să ia acasă vreuna. "Am vizitat același adăpost de unde am adoptat-o pe Luna (pe care a pierdut-o din cauza unei leucemii, n.r.) ca să le duc niște mâncare pentru pisici pe care o cumpărasem înainte să se îmbolnăvească Luna. Am trecut pe lângă fereastra fiecărei pisici și atunci Ivory, această frumoasă, micuță și adorabilă pisicuță, doar s-a uitat la mine cu ochii aceștia. Nu aveam de gând să adopt, însă m-am gândit că terapia cu o pisică mi-ar face bine. Așa că am întrebat dacă o pot vedea pe Ivory în zona <<meet and greet>>. Ivory a ieșit, a venit direct la mine și s-a așezat în poala mea și a început să toarcă tare. Cu blănița, ochii și limbuța ei era atât de drăguță, am iubit-o din prima clipă, dar am știut imediat că trebuia s-o iau acasă fiindcă Ivory nu era o pisică din Canada"
"Lumea mă întreba tot timpul de ce am ținut neapărat să iau pisica asta. Pentru că am stat șase luni în Iordania, în același oraș din care a venit fetița asta. Cât de des se întâmplă așa ceva?", a explicat Gabriela.
"O iubesc enorm pe Ivory, este o binecuvântare uriașă pentru mine și sunt recunoscătoare pentru ea. A fost cea mai bună prietenă după acea pierdere și în timpul pandemiei. Este neprețuită și îi mulțumesc că m-a ales să-i fiu prietenă"
De ce au pisicile ochii diferiți
Heterocromia este o afecțiune datorită căreia pisicile au ochi de culori diferite. De obicei, unul este albastru, iar celălalt - verde, maron sau galben. Heterocromia poate afecta și câinii, dar și oamenii, notează Daily Mail.
Pisicile au la naștere ochii albaștri sau gri din cauza lipsei unui pigment, melanină, în iris. Pe măsură ce cresc, pigmentul este distribuit în ochi, iar culoarea acestora se schimbă. Unele pisici rămân cu ochii albaștri și nu dezvoltă mai multă melanină, altele au ochii de culoare închisă. Când un exemplar are heterocromie, pigmentul este distribuit doar într-un ochi, acesta devenind mai închis la culoare, în timp ce celălalt rămâne albastru.
Citește și: Echipa de șoc. Cum e să ai un cal, un ponei şi un câine care arată ca în „101 dalmațieni“
Nu se cunoaște ce anume provoacă acest fenomen ciudat, dar se pare că este o anomalie genetică. Afecțiunea nu are impact asupra vederii pisicii și nici asupra auzului, deși se pare că pisicile albe cu ochi de culori diferite stau mai rău cu acest simț.
Când o pisică are ochii de culori total diferite, aceasta are heterocromie completă. Alte exemplare pot avea heterocromie sectorală, care survine atunci când un singur iris conține mai multe culori - de exemplu jumătate e albastru, jumătate este verde.
Foto: Daily Mail