Cinci filme despre relaţia romantică profesor-student
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a cunoscut soția pe când avea numai 15 ani: aceasta îi era profesoară în liceu.
Relația a început după ce Macron a jucat în piesele de teatru ale lui Brigitte Auziere, la o școală iezuită privată din Amiens, nordul Franței, scrie Agerpres.
La numai 17 ani, Emmanuel i-a spus profesoarei: "Orice-ai face, eu mă voi căsători cu tine", a povestit Brigitte anul trecut publicaţiei Paris Match. Părinții lui i-au interzis profesoarei să se mai vadă cu fiul lor, măcar până când acesta împlinește 18 ani.
Industria cinematografică a abordat subiectul relaţiei dintre persoane pe care le despart mai multe decenii, dar atunci când cuplul este alcătuit dintr-un profesor şi elevul său, o relaţie damnată social, subiectul aduce pe marile ecrane sentimente contradictorii spectatorului, tensiune, interdicţii, twisturi ce dau greutate producţiei. Adesea sentimentul de iubire vine din admiraţia faţă de un profesor-mentor.
Iată o listă a celor mai bune filme în care este portretizată relaţia elev-profesor.
Elegy (2008)
Bazat pe nuvela "The Dying Animal" a câștigătorului premiului Pulitzer Philip Roth, filmul "Elegy" este o dramă ce explorează relația amoroasă dintre un sexagenar, critic cultural și profesor la o universitate din New York, pe nume David Kepesh, și o timidă studentă de origine cubaneză, în vârstă de numai 24 de ani, pe nume Consuela Castillo. Ben Kingsley şi Penélope Cruz deţin rolurile principale.
Notes on a Scandal (2006)
Tânăra profesoară de desen Sheba Hart, în care Cate Blanchett investeşte nu numai frumuseţea şi atracţia native, ci şi inteligenţa rafinată a unei actriţe de compoziţie cu ani de experienţă, se îndrăgosteşte de elevul ei de 15 ani. Ca personaj, Sheba nu e decât una dintre acele fiinţe umane a cărei viaţă a ajuns, printr-o nefericită mixtură de banalitate şi fatalitate, într-un moment de criză: un soţ mult mai bătrân decât ea, un fiu de doisprezece ani suferind de sindromul Down şi o fiică în plin tumult al adolescenţei. Cireaşa pe tort o pune un elev: Steven Connolly (Andrew Simpson), adolescentul de cincisprezece ani ale cărui frustrări, legitime şi proprii vârstei, în fond, se canalizează într-un uluitor instinct al jocului seducţiei. Nici măcar foarte chipeş sau atrăgător fizic, puştiul îşi foloseşte candoarea şi unda de fascinaţie morbidă pentru a specula perfect fisurile din sistemul defensiv al femeii, transformând-o aproape într-o sclavă sexuală.
La pianiste (2001)
Erika pare o femeie de fier. E o profesoară de pian autoritară, care nu face niciodată concesii. Apariția unui nou elev în viața Erikai îi va bulversa tragic existența, căci ea nu-și va mai putea controla dorințele inăbușite multă vreme. Isabelle Huppert este fenomenală în rolul profesoarei exigente, sarcastice, refulate şi întrucâtva neadaptate'. Preferinţele intime bizare ale pianistei vor pune serios la încercare relaţia sa cu noul elev - contorsionată şi tensionată.
Indian Summer (1972)
Profesorul de literatură Daniele Dominici (Alain Delon) ajunge în oraşul italian de la malul mării Rimini pentru a înlocui, timp de patru luni, un coleg. La ore o cunoaşte pe superba elevă Vanina (Sonia Petrovna), de 19 ani, pentru care simte imediat o atracţie nestăvilită. Cei doi ajung să se întâlnească şi după ore şi se îndrăgostesc. Dar relaţia lor interzisă nu va avea un final fericit.
Fete în uniformă (1958)
Remake după clasicul din 1932, cu Romy Schneider în rolul unei fete dintr-un internat care se îndrăgosteşte de profesoara ei. Filmul arată indeosebi nevoia de afecţiune resimţită de tinerele supuse unei discipline de fier.