Moulin Rouge și gustări delicioase
Ca să nu te plictisești în timp ce cobori dealul Montmartre, apucă un croissant proaspăt din orice patiserie, dar nu te opri din plimbare că nu avem timp de pierdut. Și dacă tot nu ai cum să treci cu indiferență pe lângă vitrinele pline de macarons în toate culorile, în loc să le pozezi și să le sorbi din priviri mai bine intră și devorează tot. ”Pentru mine să fie unul cu framboise! Merci beaucoup!” La baza colinei ne oprim pe Boulevard de Clichy ca să admirăm vestitul cabaret Moulin Rouge care și-a deschis porțile în 1889. Cancanul își are originile în Montparnasse, dar el rămâne adesea asociat cu acest vestit cabaret unde aveau loc spectacole de dans scandaloase pe care Toulouse-Lautrec le-a imortalizat în schițe și desene, fiind un client fidel al localului.Ce a însemnat de fapt ”La vie bohème” din Montmartre?
Inițial, Montmarte era un cartier sărac, o enclavă în mijlocul Parisului. Locuitorii rareori se aventurau în oraș, găsind aici tot ceea ce aveau nevoie.
Colina a început să fie frecventată / populată de artiști (pictori, sculptori, desenatori) după anul 1860. Aceștia veneau aici pentru că prețurile chiriilor erau mult mai mici decât iî restul orașului și, în plus, puteau să-și dea la schimb lucrările pentru mâncare și băutură.
A fost locul de întâlnire al pictorilor, iar magazinele și birturile erau pline de lucrări de nume celebre azi (Claude Monet, Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Edouard Manet, Paul Cezanne, Pierre Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec) care își vindeau lucrările la prețuri modeste pentru a-și asigura existența.
Așa că boema însemna de fapt un trai de azi pe mâine, fără siguranță.
După ce impresionismul a devenit cunoscut și apreciat în rândul iubitorilor de artă, Montmartre a început să devină o atracție turistică, localnicii fiind adesea sufocați de numărul mare de turiști veniți să admire tablourile marilor maeștri și să încerce să obțină chilipiruri de la vânzătorii de artă. Pentru artiști a însemnat sfârșitul unei epoci foarte frumoase, dar plină de privațiuni. Ușor-ușor, aceștia au început să părăsească Montmartre, unii îndreptându-se spre Montparnasse, pe vremea aceea o suburbie insalubră a Parisului, dar unde viața culturală avea să devină foarte efervescentă. Credit foto: Ioana Maroșan