Istorie
In timpul vechilor greci si al romanilor, Siracuza rivaliza cu Atena si Roma. Potrivit traditiei, orasul a fost intemeiat de corinteni in 734 i.Hr. (o veche civilizatie greceasca). Siracuza a cunoscut vremuri de glorie si a fost locul in care s-au nascut personalitati binecunoscute ale antichitatii, printre care dramaturgul Epicharmos, matematicianul Arhimede, Pindar si Eschil. In 212 i.Hr., Siracuza a fost cucerita de romani.
Situat in partea de sud-est a Siciliei, orasul si-a pastrat amprenta elena, prezenta in arhitectura, traditii, atmosfera si cultura. Siracuza a fost cea mai importanta, bogata si temuta cetate din Magna Graecia, cu o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori.
Istoricii spun ca Siracuza s-ar fi putut teme doar de Atena, Cartagina ori de Roma, orice alta cetate fiind prea marunta in aceasta veritabila Varsta de Aur. Dupa infrangerea cartaginezilor, in 480 i.Hr., Siracuza avea sa devina cel mai important oras din regiune, o cetate temuta de toti. O vizita in acest loc ar putea incepe cu partea veche a orasului, un cartier aflat, practic, pe o mica insula, Ortegia, unde vei gasi si miticul Izvor Arethusa. Aici vei descoperi numeroase monumente medievale, foarte bine pastrate, dar si structuri din perioada elena si romana, raspandite prin tot orasul.