Descoperă care este de fapt motivul pentru care ți-e frică să zbori cu avionul
Părerea psihologilor în legătură cu originile senzației de frică atunci când trebuie să urcăm la bordul unei aeronave merg spre concluzia că nu are frica nicio legătură cu zborul în sine.
Institutul Național al Sănătății Mintale din Statele Unite ale Americii a arătat că de fapt, maxim 6,5 % din americani suferă de aviofobie, reala frică de zbor. Pentru restul, zborul în sine nu are nicio legătură cu senzațiile de sufocare și teamă care îl face leoarcă de transpirație pe pasager în câteva secunde și îi înmoaie genunchii.
Experiențe din trecutul nostru este posibil să se fi sedimentat într-un asemenea mod în subconștientul nostru, încât au creat proiecțiile unor fobii care nu pot fi rezolvate, din simplul motiv că se gestionează greșit originea motivului. Cele mai frecvente fobii legate de avion derivă și din acrofobie (frica de înălțimi), claustrofobia (frică de spații închise), enoclofobia (frica de aglomerații) sau xenofobia (frica de străini).
Practic, arareori ne este frică de ideea de a zbura sau de avioane în sine. De fapt, cel mai probabil ni se activează o temere din trecut, din copilărie sau adolescență.
Una din temerile “mascate“ de frica de zbor este în primul rând frica de moarte, pe care unii dintre noi nu o gestionează prea bine, iar alții nu prea recunosc. Este firesc să existe tentația de a ne îngrijora pentru asta. Numai că nu conștientizăm că riscul să ne pierdem viața este la fel de mare în majoritatea clipelor din viața noastră, cu diverse mijloace de transport, în diverse spații, și așa mai departe. Deci nu are niciun sens să trăim în special cu frica de zbor și să ne stricăm vacanțele și călătoriile de afaceri.
Există și un al doilea resort al fricii, cauzat de experiențe din trecut de alt gen: probleme care găzduiesc la un moment dat senzația de teamă de avion. Poate o copilărie cu mijloace financiare limitate își lasă amprenta asupra nevoii de siguranță și de senzație de proprietate, care pot fi afectate de ideea că ni se poate pierde un bagaj. Poate urăști să ai senzația că nu poți avea controlul sau poate nu gestionăm prea bine stresul pe care ni l-ar cauza o escală cu întârziere către al doilea zbor. Uneori putem urî călătoria cu avionul din simplul motiv că am pierdut pe cineva drag într-un accident aviatic.
Indiferent care este motivul, este clar că zborul cu avionul declanșează în creier perceperea unui potențial pericol, bazat pe memoria emoțională și subconștientă, așa că apare anxietatea. Odată ce ai conștientizat acest prim pas extrem de important, poți încerca să îți depășești frica de zbor, începând să analizezi de fapt problema reală, nu teama de prăbușire. Nu spune nimeni că acum nu ai o nouă bătaie de cap, ci că măcar poți să te duci liniștită în următoarea excursie pe care ai amânat-o ani de zile!
Dacă simți că este nevoie de ajutorul unui psihoterapeut, să știi că nu e nimic obișnuit cu asta. Încearcă strategii de negociere în condiții de stres și remedii pentru anxietate. Odată ce vei localiza problema reală, chiar te poți apuca să o rezolvi.