10
Dansul luminilor deasupra Nordului: 11 imagini fantastice cu Aurora Boreală surprinsă pe cerul Norvegiei
Divertisment · Calatorii / 08.03.2019

Un fotograf a surprins spectacolul feeric creat de Aurora Boreală pe cerul Norvergiei.

Espen Bergersen, un fotograf norvegian multipremiat, în vârstă de 38 de ani, se afla la bordul unui avion Boeing 737 care survola nordul Norvegiei când a zărit brusc luminile care "dansau" pe cerul înstelat.

Ca să surprindă din zbor jucăușa Auroră Boreală, Espen a declarat pentru Daily Mail că și-a folosit jacheta ca să acopere marginile geamului, astfel încât luminile din interiorul avionului să nu se reflecte. Și-a ținut respirația ca să nu aburească fereastra rece în fața obiectivului foto, apoi a apăsat butonul declanșator.


Trucurile sale și tot efortul n-au fost în zadar; Bergersen a reușit să surprindă o imagine incredibil de clară de pe locul său. "Am transpirat ca un porc. Să fotografiez aurora dintr-un avion chiar e o treabă foarte grea! Sunt sigur că stewardesele se minunau ce naiba ascundea pasagerul ăla sub geacă", a povestit amuzat autorul imaginilor.

În imaginile realizate de Espen se pot vedea clar Luminile Nordului reflectându-se în oglinda unui peisaj înghețat, presărat cu luminile unui orășel din zonă, iar la ceva distanță se văd piscurile muntoase din arhipelagul Lofoten.


Bergersen era cel mai potrivit om pentru a vâna din zbor Aurora Boreală. El are la activ mulți ani în care a urmărit luminile în Norvegia, preferând zonele fără iluminat artificial, pentru a surprinde perfect fenomenul. "E posibil să fotografiezi Luminile Nordului cu cel mai modern sistem de camere foto. De obicei, folosesc lentile cu unghi larg pentru a acoperi o porțiune mare din cer", a explicat el. "Întrucât luminile se mișcă repede uneori, caut cea mai mare expunere posibilă. Asta îmi permite să am mai multă structură în luminile care se mișcă. Un trepied este de asemenea necesar în cele mai multe cazuri"
, a mai spus fotograful.

Norvegianul este de părere că fotografierea aurorei este dificilă, dar în principiu oricine poate face imagini bune cu acest fenomen: "Nimeni nu este expert de la început și eu învăț continuu și caut să îmi îmbunătățesc munca. Dacă știi lucrurile de bază, e destul de ușor să faci o fotografie a Luminilor Nordului."

"Partea dificilă este să faci o fotografie bună din punct de vedere tehnic cu o compoziție care să te scoată din mulțime"
, a adăugat Bergersen.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro