A Beautiful Mind (2001)
Ecranizarea cărţii Sylviei Nasar despre John Nash, un matematician strălucit care a suferit de schizofrenie. Născut într-o familie din clasa de mijloc, pe 13 iunie 1928, Nash a fost o figura proeminenta a anilor 1950. Pionieratul sau in teoria jocului l-a promovat in elita matematicienilor dar el a dispărut o lungă perioadă în care boala care l-a acaparat. Teoria sa însă a lucrat devenind un element vital în business și economie. John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) alcătuiește o teorie a jocului – o matematica a competitiei- care contrazice doctrina lui Adam Smith, parintele economiei moderne. O suta cinzeci de ani de gandire acceptata si invatata este abrupt demontata si data la o parte si viata lui Nash se schimba pentru totdeauna. Nash primeste post de cercetator si catedra. Stiinta a avut un rol imens in triumful Americii in cel de-Al Doilea Razboi Mondial si acum, cand incepe razboiul rece, Nash vrea sa joace un rol. Dorinta sa este indeplinita cand fantomaticul William Parcher (Ed Harris) il recruteaza pt o misiune secreta de spargere a codurilor inamicului.Nash se arunca intr-un efort urias in timp ce continua munca sa la catedră. Aici destinul sau il intersecteaza pe cel al Aliciei Larde (Jennifer Connelly) o studenta la fizica.
Nash si Alicia se casatoresc dar el nu-i incredinteaza secretul colaborarii cu Parcher. Este ascuns, obsedat si in final pierdut intr-o lume a deziluziilor. Diagnosticul este schizofrenie.
Devastata de implicatiile starii sotului sau, Alicia lupta costienta ca iubeste un geniu. Dintr-un cuplu stralucitor si fericit se transforma intr-unul de groaza. Dar ea nu uita angajamentul facut atunci cand s-au casatorit si il determina si pe el sa lupte. Nash va invinge nu numai o boala incurabila dar si degenerativa.
Cu foarte multa lupta, credinta si vointa, el continua sa munceasca si in 1994 ia Premiul Nobel.
nu inteleg cum poate lipsi de aici "Unstoppable", de departe, cel mai impresionant si mai intens film inspirat din realitate.