Miercuri seara am vizionat în premieră documentarul românesc "Toxic", în regia lui Andrei Sota, film marca Profesor Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Am urmărit o peliculă în care sunt prezentate date și informații despre alimentele ce constituie hrana noastră la început de mileniu III, pericolele care ne pândesc, adevărul din spatele alimentului modern, un film menit să ne determine să depășim indiferența și superficialitatea de care dăm dovadă atunci când alegem ce să avem în farfurie. Motto-ul acestui film poate fi: "Scapă cine știe!".
Dr. Ing. Sorin C. Chiru – directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, Dr. Cristina Bogdan – medic naturopat, Bora Cokyapici – maestru bucătar, Silviu Socol – managerul general al companiei de produse naturiste Fares, Oreste Teodorescu s-au alăturat doctorului Mencinicopschi pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește alimentele pe care le mâncăm și industria alimentară.
Iată principalele aspecte vizate de "Toxic", informațiile esențiale pe care acest documentar le transmite:
- Organismul uman nu este pregătit pentru schimbările drastice din alimentație survenite în ultima sută de ani. Astfel se explică multitudinea de boli ale lumii contemporane, printre care cancerul, obezitatea (la nivel mondial peste 500 de milioane de oameni suferă de această boală), diabetul, bolile de inimă.
- Modificarile genetice din alimentele pe care le consumăm generează pe termen mediu și lung modificări în matricea genetică a omenirii, influențele nefaste pot fi deja observate: obezitatea infantilă la cote alarmante, diabetul infantil sau juvenil și dereglările hormonale la copii de vârstă preșcolară.
- Materia primă este modificată de om, căștigând proprietățile dorite de cultivatori sau crescători, dar pierzând informația naturală, singura pe care creierul uman o poate procesa. Ca exemplu, o roșie mare și aproape perfectă este mai rezistentă la boli și factori externi, dar nu mai este zemoasă și și-a pierdut gustul delicios. Și totuși, consumatorul român este atras de roșia mare, perfectă, în detrimentul roșiei mici, naturale, zemoase și gustoase.
- Pâinea albă fabricată astăzi nu conține niciun nutrient, făina provine din grâu modificat genetic, iar creierul uman nu poate decoda informația conținută în materia primă obținută prin intervenția omului.
- Vis-a-vis de întrebarea: "De unde să cumpăr legume și fructe, din supermarket sau din piață?", răspunsul este exact cel la care nu ne-am aștepta. În Romania nu există informare și nici un control adecvat al utilizării pesticidelor de către țărani și cultivatori (cantitățile utilizate, perioadele de pauză între sesiunile de tratare a legumelor și fructelor, numărul sesiunilor). Supermarketurile prezintă avantajul că inainte de expunere în rafturi, produsele sunt supuse unor controale.
Care ar fi soluțiile propuse? Nu trebuie să ne lasăm influentați de aspect, de gustul nenatural de bun sau de ambalaj, adevărul este bine ascuns. Și nu în ultimul rând trebuie să ne informăm corect prin citirea cu atenție a etichetelor și a informațiilor nutriționale și să cumpăm, pe cât posibil, produse ecologice, încurajând astfel dezvoltarea agriculturii bio.
unde pot vedea filmul????ptr articol felicitari e super bun
Foarte frumos articolul si foarte bine structurat, Ioana. Felicitari! Sunt de acord cu Ana, ne ghidam prea mult dupa gust in detrimentul continutului, asa cum ne ghidam mai mult dupa imagini/aspect in detrimentul a ceea ce se afla in spatele acestora. Si totul decurge din lipsa informarii/curiozitatii de a ne informa si din foarte multa superficialitate. Am deja cateva luni de cand nu mai mananc deloc carne, iar de aproape 2 saptamani am renuntat si la lactate/oua din motive care tin mai mult de etica si mai putin de gust. Sigur ca gustul acestor produse e extraordinar, dar modul in care ne afecteaza organismul ar trebui sa ne ingrijoreze. Mi-am propus sa nu imi mai transform stomacul in cimitir, iar asta se simte in starea mea de sanatate. Trebuie doar sa ne documentam ca sa vedem ca toxinele pe care le contine carnea sunt extrem de daunatoare pentru organism. Iti recomand cu caldura documentarul Earthlings, si - de ce nu? - poate si un articol despre acel documentar. In fond e la latitudinea fiecaruia daca vrea sa se trezeasca la realitate sau sa ramana la obiceiurile de pana acum.
Felicitari pentru articol!
interesant. iar in ceea ce priveste folosirea de catre tarani a ingrasamintelor, vreau sa va spun ca e prapad!!! m-am mutat la casa, intr-un sat care e lipit de orasul in care locuiam. si mi-am facut si eu o gradina de legume. a venit socrul meu sa ma ajute si am vazut cu GROAZA, ca turna in nestire ingrasamant la legumele mele. la fel am vazut ca fac babele din sat pe camp: la cartofi, varza, rosii, etc. era una care bagase degetul in sticla sa lasa sa curga fara limita ingrasamantul pe pamant. asta se ntampla acum vreo 2 ani. de atunci nu-l mai primesc pe socru-miu in gradina mea si nici nu mai cumpar din piata - productie proprie. anul asta am scos vreo 30 kg. capsuni, vreo 50 kg rosii, vreo 20 de ardei, mere, pere, prune, vreo 4 saci de cartofi - toate fara ingrasamant, probabil ca samanta e, intr-adevar, modificata. si nu am decat 15 ari. deci, pt. cei cu pamant: SE POATE - si merg si la serviciu, si copii, si casa, etc.
Problema e că ne ghidăm mai mult după gust și abia apoi ne interesează restul.