Cum să prepari cea mai bună cafea la ibric. Care este secretul?
Ziua bună se cunoaște de dimineață! Și cum altfel am putea da startul unei zile excelente decât savurând o cafea delicioasă?
Nu orice cafea este pe placul tuturor. Dar, înainte de a lua o decizie, încearcă să experimentezi cât mai multe tipuri de cafea și moduri de preparare a acesteia, pentru a o putea alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine. În funcție de timpul pe care fiecare dintre noi este dispus să îl aloce acestui ritual, putem opta între cafeaua la ibric, filtru sau espressor.Deși criza de sănătate cu care se confruntă întreaga lume creează o mulțime de neplăceri tuturor, aceasta vine și cu un aspect pozitiv: ne oferă ocazia să redescoperim acele lucruri de care altădată nu aveam timp. Așadar, pentru că acum nu mai avem nicio scuză să nu ne-o preparăm singuri, cafeaua la ibric merită să fie pusă în fruntea listei.
Aceasta poate fi extrem de simplu de preparat dacă urmezi câțiva pași esențiali. Trebuie doar să te bucuri de fiecare moment al acestui proces și să îi acorzi atenția necesară.
O cafea de calitate
Înainte de toate, asigură-te că ai la îndemână o cafea de calitate. Aceasta poate fi găsită atât în varianta boabe (caz în care va trebui să îți pui în funcțiune râșnița din bucătărie), cât și în varianta prăjită și măcinată, pentru cei mai comozi din fire.
Un ibric de încredere
Un al doilea aspect pe care nu trebuie să îl neglijezi este alegerea ibricului. Mai exact, materialul din care acesta este confecționat și care are un rol foarte important în distribuirea căldurii. Dacă ai posibilitatea, alege un ibric din cupru în defavoarea celorlalte. Cu toate acestea, nu este o tragedie dacă ai un alt tip de ibric, cum ar fi unul de inox, în special dacă ești începător în arta preparării cafelei acasă.
Mod de preparare
Avem nevoie de 140 ml de apă rece, 2 lingurițe de cafea și zahăr sau miere, în funcție de preferințele fiecăruia.
Pasul 1
Vom pune apa rece în ibric la fiert în cantitatea indicată, evitând întotdeauna măsurătorile din ochi. Dacă ești încă începător, folosește o cană gradată ca să nu obții o cafea diluată sau, din contră, mult prea intensă. Focul trebuie să fie mediu;
Pasul 2
Pentru cei care preferă cafeaua dulce, zahărul trebuie adăugat acum. Dacă preferați mierea, ea se adaugă întotdeauna după ce cafeaua a fost pusă în cești, și niciodată în timpul fierberii;
Pasul 3
Când apa a început să se încălzească, vom adăuga două lingurițe de cafea fără a amesteca;
Pasul 4
În momentul în care cafeaua începe să se așeze pe fundul ibricului și zahărul s-a topit, vom amesteca de câteva ori și vom da la foc mic;
Pasul 5
Atunci când observi că s-a format caimacul (adică spuma care apare la suprafață) și cafeaua începe să crească, e momentul să iei ibricul de pe foc. Sunt persoane care aleg să dea de mai multe ori în fiert cafeaua, dar asta ține de preferințele fiecăruia;
Pasul 6
Se lasă cafeaua la odihnit câteva minute pentru ca zațul să se depună pe fundul ibricului;
Pasul 7
Se ia ușor cu lingurița caimacul din ibric și se pune în ceașcă. Apoi, vom turna ușor cafeaua din ibric cât mai spre marginea ceștii, astfel încât aceasta să ajungă pe fund, iar caimacul să se ridice la suprafață.
Toți cei care iubesc cafeaua, trebuie să știe că secretul gustului perfect stă în caimac. Bulele foarte mici ale acestei spume captează cele mai fine arome și conferă un gust catifelat băuturii. Mai mult decât atât, conform tradiției turcești, gazda ideală trebuie să se asigure că împarte caimacul în mod egal invitaților ca să-și dovedească ospitalitatea. Așa că ia aminte, pentru că va veni momentul în care nu vei mai bea cafeaua singură, ci alături de prieteni!