3.MOD DE PREPARARE - cum mancam?
Modul de preparare necorespunzator poate schimba calitatea principiilor alimentare (acizii grasi nesaturati se pot transforma prin prajire in acizi grasi saturati/ sau trans - ex.carne prajita in ulei).
Modurile de preparare sanatoase sunt: crud (legume, fructe, sushi, seminte, migdale), la gratar (legume, carne), la cuptor (legume, carne, lactate), fiert sau in aburi (cu prezervarea vitaminelor si mineralelor) sau in tigai nonaderente (teflon).
4.NUMARUL DE MESE - de cate ori mancam pe zi?
Intervalul ideal intre mese este de circa patru ore, perioada in care nu apare senzatia de foame. Pentru a ne putea mentine greutatea, trebuie sa mancam inainte de aparitia senzatiei de foame, care este echivalenta cu scaderea glicemiei.
5.ACTIVITATEA FIZICA - cat ne miscam pe zi ?
Activitatea fizica regulata dezvolta masa musculara, cu rol in stimularea arderilor. Cu cat avem masa musculara mai mare, cu atat arderile sunt mai intense si ne vom putea permite sa mancam mai mult, adica nu vom tine “dieta” toata viata.
Obiective pentru pastrarea greutatii Atunci cand mancam, este foarte important sa nu avem alta activitate concomitenta (lucru la calculator, privit la televizor), intrucat creierul nu inregistreaza ceea ce mancam, ceea ce inseamna ca nu apare satietatea. Pericolul apare prin faptul ca putem consuma la nesfarsit niste alimente care ne sunt la indemana.Trecerea de la obiceiuri dezechilibrate la un comportament normal, echilibrat din punct de vedere alimentar, nu e simpla si porneste de la motivatia si valorile fiecaruia.
Daca esti pregatita, iti propun cateva obiective: Stabilirea unui orar al meselor (ex. 8, 13, 16, 20) - in care cele doua mese de la locul de munca vor fi: la ora 13 (pauza de pranz) si ora 16 (gustare: un mar sau un produs lactat). Este important sa nu sariti peste mese! Prin repetare (circa trei saptamani), acest program va intra in sfera inconstientului, adica va deveni obicei.Moderarea consumului de zaharuri simple - zahar, dulciuri, sucuri, covrigei, pufuleti, paine alba. Acestea pot fi alternate cu un consum de fructe, doua – trei fructe/zi sau cu unul de glucide complexe (orez brun, mazare, linte, cereale, paine integrala). Moderarea consumului de prajeli, sosuri, fast-food-uri, chips-uri, patiserie. Gustul alimentelor poate fi dat de condimente naturale, de arta combinarii lor, si mai putin de prajeala sau grasime. Sa alegeti si sa preparati alimente fara sare sau cu sare putina. Puteti folosi diverse plante aromatice pentru a da gust mancarii (busuioc, oregano etc).Activitate fizica regulata: 30 de minunte zilnic (mers pe jos, bicicleta) sau o ora la doua zile (sala, inot). Alegeti sportul care va place si care va este la indemana. Altfel, orice efort se va tranforma apoi in renuntare. * Informatiile fac parte din „Programul pentru un stil de viata sanatos” initiat de CNA si IAA si a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Pentru o Alimentatie Sanatoasa (FPAS).
Din cate stiu eu margarina nu mai contine grasimi trans - am citit intr-un articol al Oanei Cuzino care vorbea despre un nou proces de fabricare a margarinei (el nu e nou, e de vreo 15 ani introdus, da nu se spune asta in presa, ca e mai profitabila nebunia si frica alimentara) prin care nu mai sunt produse grasimi trans. Si am gasit si un site interesant, www.margarine.org, care spune niste lucurri despre margarina la care nu ma asteptam si care cam contrazic ce se spune pe la noi. Iar siteul chiare avizat, nu e de duzina cum am mai vazut.