Numita si antihemoragica, vitamina K este liposolubila si intervine in coagularea sanguina. Prezenta in organism in mod natural, nu este de obicei parte componenta a preparatelor din comert. Vitamina K rezista la caldura, dar nu si la lumina, in prezenta oxigenului si in mediile alcaline.
Doza zilnica recomandata:
10-55 mcg.
Surse
Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din legume verzi precum broccoli, spanac, varza, mazare si conopida.
Roluri si caracteristici ale vitaminei K
Intervine in coagularea sanguina, fiind elementul principal in fabricarea protrombinei, agent procoagulant natural;
Participa la metabolizarea proteinelor si la fixarea calciului.
Note utile
Antibioticele ataca flora intestinala producatoare de vitamina K; pentru refacerea acesteia se recomanda consumul de iaurt;
Persoanele care folosesc anticoagulante pentru a preveni infarctul, accidentele cerebrale si vasculare nu trebuie sa ia suplimentar vitamina K;
Persoanele cu hemoragii nazale trebuie sa consume alimente bogate in vitamina K.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro