Cunoscuta sub numele de acid folic, deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac mai precis, aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism. Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile alcaline sau acide. La fel ca plantele si microorganismele, flora bacteriana intestinala a organismului uman poate sintetiza vitamina B9.
Doza zilnica recomandata:
0,4 mg (400 mcg)
Surse
Necesitatile corpului nostru sunt pe deplin satisfacute printr-o alimentatie echilibrata: legume verzi, sparanghel, spanac, varza, porumb, morcov, fasole verde, caise, banana, portocale, mazare, rosii, grau, ou, ficat, migdale, lapte, branzeturi fermentate.
Roluri si caracteristici ale vitaminei B9
Ajuta la formarea AND-ului;
Actioneaza ca un factor de crestere;
Este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia;
Favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
Creste productia de lapte matern;
Previne aparitia cancerului la plamani, colon si uter;
Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
Protejeaza fatul de anomalii congenitale care pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Note utile
Este indicat un supliment de vitamina B9 pentru persoanele care consuma alcool in exces;
In combinatie cu alte vitamine din complexul B, acidul folic intareste sistemul imunitar;
Suplimentele importante de vitamina B9 au un efect benefic pentru epiderma depigmentata si inlatura stresul si anxietatea.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro