Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Se gaseste atat in produsele animale, cat si in cele vegetale. Flora bacteriana intestinala are capacitatea de a sintetiza vitamina B2.
Lumina deterioreaza riboflavina. Laptele, care este o sursa importanta de vitamina B2, pastreaza mai mult din valoarea nutritiva, daca este conservat in ambalaj de carton (pentru ca este compact).
Doza zilnica recomandata:
1,5 - 1,8 mg.
Surse
Riboflavina provine in principal din ficat, inima, carne de vita si porc, peste, ou, lactate, cereale integrale, legume verzi (broccoli, spanac, sparanghel, laptuci)
Roluri si caracteristici ale vitaminei B2
Intra in compozitia enzimelor si participa la cresterea celulara si la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor pentru a le transforma in energie;
Ajuta la mentinerea unui aspect sanatos al pielii, unghiilor, parului;
Contribuie la imbunatatirea si mentinerea vederii, pentru ca stimuleaza nervul optic;
Protejeaza mucoasa bucala;
Datorita calitatilor ontioxidante poate sa previna cancerul sau cresterea colesterolului.
Note utile
Suplimentele de riboflavina constituie o optiune recomandabila pentru marii consumatori de alcool, care de obicei se hranesc necorespunzator;
Folosirea pilulelor contraceptive necesita si o suplimentare cantitativa de vitamina B2;
Riboflavina se elimina rapid; in doar 2 ore ea coloreaza urina in galben intens.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro