Aceasta vitamina liposolubila
Alimentele bogate in caroten (broccoli, morcovul, pepenele, spanacul) sunt indicate in cazul bolnavilor de cancer, al cardiacilor, al celor care sufera de cataracta sau de alte boli ale batranetii. De asemenea, consumul de fructe si legume ce contin beta-caroten impiedica dezvoltarea anumitor tipuri de cancer: de stomac, esofag, plamani sau cel al aparatului genital feminin.
Doza zilnica recomandata:
3 mg.
Surse
Sub forma de retinol, vitamina A se gaseste in ficatul de porc, de vita, de vitel, untura de peste, oua, produse lactate nedegresate;
Beta-carotenul se gaseste in vegetale colorate precum tomatele, broccoli, morcovul, spanacul, sparanghelul, porumbul, frunzele de sfecla rosie, frunzele de papadie, pepenele, mango, caisele, citricele, dovleacul;
Retinolul se poate oxida la aer, lumina si este sensibil la gatirea alimentelor, pierzandu-si din proprietati.
Roluri si caracteristici ale vitaminei A
Impiedica deteriorarea vederii, fiind considerata "vitamina ochilor";
Favorizeaza cresterea;
Ajuta sistemul imunitar sa reziste la infectii tisulare si osoase;
Participa la metabolizarea hormonilor steroizi;
Este benefica pentru tratarea ranilor si a unor boli de piele.
Note utile
Daca suferi de acnee, nu lua supliment de vitamina A din untura de peste, ci din alte carotenoide;
Nu consuma vitamina A mai multe luni consecutiv, chiar in cantitati scazute, datorita actiunii sale nocive asupra ficatului;
Vitamina E favorizeaza absorbtia si protectia vitaminei A;
Daca esti fumator ia provitamina A pentru ca are proprietati antioxidante eficace, amelioreaza vederea si creste rezistenta la infectii;
Femeile care iau pilule anticonceptionale, persoanele care consuma in mod frecvent alcool sau au un regim alimentar sarac in grasimi pot recurge la suplimente de vitamina A.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro