Tulburarile tranzitului intestinal
Dietă & Fitness · Nutritie / De Maria Savin, medic nutritionist, 15.07.2003

In ultima vreme numeroase cititoare au trimis intrebari referiroare latulburarile de tranzit intestinal, cel mai adesea acestea plangandu-sede simptome precum balonarea si constipatia. Se pare ca acestea ar fi"bolile omului modern", alimentatia fiind in multe cazuri "vinovatul"principal.

Constipatia presupune existenta a mai putin de 3 scaune pe saptamana,cu volum redus si consistenta dura, insotite de cele mai multe ori dedurere.
Constipatia cronica habituala apare frecvent datorita unei incapacitaticronice de evacuare a intestinului gros, aceasta fiind de multe oriinfluentata de alimentatie (in general este vorba de o dieta saraca infibre).


Foarte importanta insa este diferentierea de constipatia deteminata deboli organice care afecteaza tubul digestiv precum:

- hemoroizii;
- fisurile anale;
- ruptura de perineu;
- cancerul de colon;
- megacolon;
- diverticuli colonici;
- colita de iradiere sau colita ischemica.

De asemenea, constipatia poate aparea in boli extradigestive:

- hipotiroidie;
- diabet zaharat;
- boala Parkinson;
- scleroza in placi;
- leziuni ale maduvei spinarii;
- stari depresive.

De aceea, mai ales atunci cand aceasta tulburare de tranzit a aparutbrusc si relativ recent, este obligatoriu un consult de specialitatepentru a exclude posibilitatea unei astfel de boli. In aceste cazuri,trebuie tratata boala de baza, care a determinat aparitia constipatiei.


Trebuie sa stiti si ca numeroase medicamente pot produce constipatie:

- codeina;
- antihipertensivele;
- calciul;
- fierul;
- clonidina;
- antidepresivele;
- antiparkinsonienele;
- morfina;
- preparatele cu aluminiu.

Sarcina si colonul iritabil pot fi alte cauze ce pot determina aparitiaconstipatiei. In ceea ce priveste tratamentul, prima etapa o constituiecresterea proportiei de fibre in alimentatie, chiar daca persoanarespectiva are o dieta echilibrata. Aceasta modificare a regimului duceadesea la o ameliorare a simptomelor, fibrele determinand o accentuarea peristalticii.


Incercati sa consumati cat mai mult urmatoarele alimente:

~ paine neagra;
~ zarzavaturi;
~ salata verde;
~ legume verzi (fierte sau crude, mai ales rase);
~ fructe proaspete sau uscate si apoi inmuiate (prune uscate, smochine);
~ paste fainoase;
~ miere.

Alimentele grase au de asemenea actiune laxativa - uleiul de masline,folosit mai ales in salate, dar si in stare pura (1-2 linguri dimineata penemancate). Frisca, smantana, galbenusurile de ou au o actiune similara,dar mai putin intensa.

Pentru cele care urmeaza concomitent si o cura de slabire, esterecomandata adaugarea la salata a 1-2 linguri de ulei de parafina,care va inlocui partial sau total uleiul de floarea-soarelui. Indicatiaeste valabila doar pentru un timp limitat pentru ca uleiul de parafinaimpiedica absorbtia vitaminelor liposolubile (A,D,E,K).


O situatie particulara este atunci cand constipatia se complica si cucolita cronica, situatie de care s-au plans cateva dintre cititoare. Sevor consuma in special urmatoarele alimente:

- iaurt, branza de vaci, cas, telemea desarata;
- peste slab;
- omleta dietetica (din albusuri);
- unt, margarina, ulei, frisca;
- paine alba prajita;
- fainoase cu lapte (gris cu lapte, orez cu lapte, fulgi de ovaz);
- legume ca: morcovi, cartofi, sfecla coapta - sub forma de sufleuri,soteuri, salate;
- sucuri de fructe sau pireuri de fructe coapte;
- supe de carne slabe, cu adaos de fainoase sau albus de ou;
- supe-crema de legume.

De foarte multe ori constipatia se datoreaza unui abuz de laxative,creandu-se un cerc vicios care duce la o adevarata depedenta de acestemedicamente. De aceea trebuie evitata folosirea in exces a acestora,optandu-se in schimb pentru modificarea dietei si a stilului de viata(sportul precum si masajul pot determina accelerarea tranzituluiintestinal).

Ocazional (de exemplu in perioada concediilor, cand plecati dinlocalitate) puteti apela la anumite laxative precum: bisacodilul(Dulcolax, Stadalax), lactuloza, uleiul de parafina sau de ricin,glicerina, ceaiul de crusin. Important este sa nu abuzati si sa tineticont ca, oricat ar parea de inofensive, acestea raman totusi medicamentecare pot avea efecte adverse, mai ales utilizate pe termen lung.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro