Tu stii ce vitamine si minerale trebuie sa iei?
Esti confuza in privinta calciului? Te zapacesc toate vitaminele din complexul B? Ca sa-ti dai seama de ce vitamine si minerale ai nevoie pentru a pastra sanatatea organismului este o misiune destul de dificila. Invata mai multe despre acest subiect.
Necesarul de vitamine si minerale variaza in functie de varsta, gen si alte caracteristici ale fiecarei persoane in parte. Exista 13 vitamine si 16 minerale de care are nevoie organismul tau si pe care le produce in cantitati insuficiente. Aceste vitamine si minerale esentiale pastreaza sanatatea a milioane de celule si le incurajeaza desvoltarea si reproducerea.Se mai numesc cu micronutrienti, deoarece corpul are nevoie de cantitati mici din fiecare. Iar, daca organismul nu reuseste sa obtina acest minimum necesar, sanatatea lui scade si poate fi atacat mai usor de diversele afectiuni existente.
Eliminarea din alimentatie a fructelor si legumelor - principalele surse de vitamina C - proaspete pe o perioada de mai multe luni de zile poate cauza sangerari ale gingiilor si scorbut. Chiar si in tarile dezvoltate se intampla sa existe cazuri de orbire din cauza deficientei de vitamina A din alimentatie. De asemenea, lipsa vitaminei D conduce la dezvoltarea insuficienta a osaturii la copii.
Asadar, prezenta constanta a micronutrientilor in cantitati suficiente nu va face decat sa-ti intareasca sanatatea organismului. De exemplu, un aport insemnat de
Acidul folic este un agent puternic cu rol protector impotriva defectelor din nastere, bolilor de inima si unele forme de cancer. Iar combinatia calciu, vitamina D, vitamina K, magneziu si fosfor iti protejeaza osatura de posibilele fracturi.
Multi dintre acesti micronutrienti interactioneaza unul cu altul. Vitamina D ajuta organismul sa asimileze calciul direct din alimentatie.
Diferenta dintre vitamine si minerale
Vitaminele pot fi distruse de caldura, aer si acid. In schimb, mineralele sunt elemente chimice care nu suporta schimbari. Astfel, mineralele din sol si apa isi gasesc rapid drumul catre organismul tau prin intermediul plantelor, pestelui, animalelor si lichidelor pe care le consumi. Vitaminele sunt mult mai greu de asimilat din alimentatie sau alte surse, deoarece isi pierd valoarea nutritiva prin gatit, pastrat sau prin simpla expunere la aer.
Vitamine si minerale care aduc beneficii maxime
Vitamina B6 (piridoxina): reduce nivelul homocisteinei din sangele persoanelor varstnice, care va provoca o imbunatatire a functiilor cognitive; mareste numarul globulelor rosii; influenteaza pozitiv sistemul imunitar.
Doza recomandata in functie de varsta: 31-50 ani (barbati: 1,3 mg si femei: 1,3 mg); peste 50 ani (barbati: 1,7 mg si femei: 1,5 mg).
Vitamina B12 (cobalamina): reduce nivelul homocisteinei; inmulteste numarul globulelor rosii si reduce unii acizi grasi si aminoacizi; protejeaza sistemul nervos si incurajeaza o dezvoltare normala.
Doza recomandata in functie de varsta: barbati adulti 2,4 mcg; femei adulte 2,4 mcg.
Vitamina D (calciferol): mentine un nivel normal de calciu si fosfor, necesar pentru intarirea oaselor.
Doza recomandata in functie de varsta: 31-50 ani (5 mcg/200 U.I.); 51-70 ani (10 mcg/400 U.I.); peste 71 ani (15 mcg/600 U.I.).
Acidul folic: este vital in producerea de noi celule; previne defectele din nastere; scade nivelul homocisteinei; reduce riscul de aparitie a cancerului de colon si a celui mamar (in cazul femeilor care consuma alcool).
Doza recomandata in functie de varsta: barbati adulti (400 mcg); femei adulte (400 mcg).
Fierul: ajuta la circulatia oxigenului catre celule; protejeaza organismul de substantele toxice.
Doza recomandata in functie de varsta: 31-50 ani (barbati: 8 mg si femei: 18 mg); peste 51 ani (barbati: 8 mg si femei: 8 mg).
Potasiul: echilibreaza nivelul de lichide din organism; mentine ritmul normal al inimii; este necesar pentru contractiile musculare; scade tensiunea arteriala.
Doza recomandata in functie de varsta: barbati adulti (2,000 mg) si femei adulte (2000 mg).