Toxiinfectiile alimentare
Dietă & Fitness · Nutritie / 21.04.2006

Toxiinfectia alimentara este o problema din ce in ce mai serioasa in SUA. Cauzele cele mai importante sunt date de frecventa in crestere a meselor luate la restaurant si de procesarea centralizata a alimentelor.

Toate alimentele contin in mod natural cantitati mici de bacterii. Dar cand alimentele sunt manipulate defectuos, gatite insuficient sau depozitate inadecvat, bacteriile se pot multiplica pana pana la un numar suficient de mare pentru a determina boala.

Parazitii, virusurile si substantele chimice pot si ele contamina hrana, dar intoxicatia alimentara de asemenea cauze este mai putin obisnuita. Daca mananci alimente contaminate, faptul ca te vei imbolnavi sau nu depinde de organism, timpul de expunere, de varsta si sanatate.


Pe masura inaintarii in varsta, celulele sistemului imun incep sa nu mai raspunda atat de repede si eficient la agenti infectiosi. Copiii mai mici au un risc crescut de imbolnavire deoarece sistemul lor imun nu este suficient de dezvoltat. Afectiuni precum diabetul si SIDA si tratamentele anticanceroare pot si ele reduce raspunsul imun, crescand susceptibilitatea la intoxicatii alimentare.

Toxiinfectia alimentara poate produce suferinte multiple. In intervalul 1-6 ore de la consumul de alimente sau apa contaminata, ai probabil un tip obisnuit de toxiinfectie alimentara. Simptomele sunt reporezentate de greturi, varsaturi, diaree sau dureri de stomac.



Autoingrijire

  • Odihneste-te si bea multe lichide
  • Nu iti administra medicamente impotriva diareei pentru ca acestea pot incetini eliminarea bacteriilor si toxinelor din corp
  • Afectiunile usoare si medii se rezolva frecvent de la sine, in interval de 12 ore


  • Asistenta mediacala

     Daca simptomele dureaza mai mult de 12 ore sau au un caracter grav sau apartii uneia dintre grupurile de risc prezentate mai sus, consulta medicul curant.


    Avertizare

    Botulismul este o toxiinfectie alimentara cu potential letal. Se datoreaza ingerarii de alimente ce contin o toxina formata de anumiti spori in alimente. Toxina botulinica este cel mai frecvent descoperita in conserve de casa, mai ales de mazare verde si rosii. Simptomele incep, de obicei, la 12-36 de ore dupa ingerarea alimentelor contaminate. Simptomele includ dureri de cap, vedere incetosata sau dubla, slabiciune musculara si, eventual, paralizii. Unele persoane acuza greturi, varsaturi, constipatie, retentie urinara si scaderea salivatiei. Aceste simptome solicita atentie medicala imediata.


    Informatii preluate din cartea "Clinica Mayo: ghid de autoingrijire", aparuta la Editura ALL EDUCATIONAL, http://www.all.ro
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro