4. Bananele
O banană de dimensiuni medii conține peste 27 de grame de carbohidrați. Bananele conțin vitamina C, potasiu, mangan, acesta din urmă având un rol esenţial în protejarea sistemului osos. Există și o dietă bazată pe banane și mulți oameni au urmat-o pentru a scăpa de kilogramele în plus.
5. Curmalele
Sunt foarte bogate în fibre, conțin mai mult potasiu decât bananele și sunt pline de cupru. Iar 4 curmale conțin 75 de grame de carbohidrați, proveniți din zaharurile naturale ale fructului.
6. Mango
Este o sursă excelentă de vitaminele A, C, K și E și de minerale, cum sunt potasiu și magneziu. Ajută la îmbunătățirea digestiei datorită enzimelor sale puternice. Un fruct mare conține aproximativ 50 de grame de carbohidrați.
7. Mazărea
Mazărea verde este una dintre legumele cele mai bogate în nutrienți. Conține minerale esențiale, cum sunt fierul, zincul și potasiul dar și un fitonutrient, numit cumestrol, care are un rol protector împotriva cancerului la stomac. Mazărea reduce riscul de diabet de tip 2, datorită indicelui glicemic scăzut și a conținutului ridicat de fibre și proteine.
8. Broccoli
Are un efect antitumoral recunoscut și îmbunătățește activitatea aparatului digestiv. Cu numai 7 de grame de carbohidrați la o cantitate medie de 340 de grame, broccoli poate fi consumat fără probleme de către orice persoană.
9. Dovleacul
Este o sursă importantă de nutrienți și carbohidrați. Este foarte bogat în fibre, plin de betacaroten, vitamina C și potasiu. Betacarotenul este o substanță cu rol protector împotriva anumitor tipuri de cancer dar și al unor maladii neurodegenerative, cum sunt Alzheimer și Parkinson.
10. Păstârnacul
Este foarte bogat în potasiu și electroliți, având rolul de a ajuta sistemul osos dar şi metabolismul. Conține aproximativ 8 grame de carbohidrați, la o cantitate medie de 340 de grame.