Temperatura corectă de servire a vinului: soluții pentru armonizarea aromelor și un gust echilibrat
Dietă & Fitness · Nutritie / 01.01.2020

Ți s-a întâmplat vreodată să bei un vin despre care prietenii ți-au spus că este excelent dar să ți se pară că nu are nimic special? Sau ai fost dezamăgit de un vin care îți plăcea până acum? Cel mai probabil nu a fost servit la o temperatură care să-i evidențieze aroma. Respectă sfaturile pentru temperatura corectă de servire a vinului și vei savura fiecare pahar în tihnă.

Vinul pe care îl bei nu are un gust fix, care rămâne identic indiferent de temperatura lichidului. Aroma finală este complexă și numai temperatura corectă de servire a vinului îți va permite să apreciezi fiecare sortiment la justa valoare. Dacă respecți recomandările de specialitate nu vei avea probleme când alegi vinul și poți adapta fiecare variantă la ocazia respectivă. De asemenea, există și mici trucuri pentru a remedia problemele legate de temperatură, fără să fii nevoit să bei un vin al cărui gust nu te atrage sau să nu simți deloc bogăția aromelor componente.

 
Principii de bază pentru temperatura corectă de servire a vinului

În ceea ce privește temperatura vinului din paharul tău este important să creezi un echilibru. Dacă vinul este servit prea cald va fi evidențiat conținutul de alcool, iar consecința va fi un gust fad și deloc interesant. Dacă servești vinul prea rece vei neutraliza combinațiile subtile de arome, iar în cazul vinului roșu vei accentua gustul amărui și astringent dat de conținutul de tanin. 
Principalele greșeli legate de servirea vinului apar când vinul alb este servit direct din frigider, iar cel roșu este deschis într-o cameră unde este foarte cald.

 
Iată care este temperatura corectă de servire a vinului în funcție de sortimentul ales:

 
1. Vin alb demisec, vin roze și vin spumant

Se servesc la o temperatură de 4 - 10°C pentru a menține gustul proaspăt și savoarea fructată. Ca și ghid general îți poți aminti cum este un pahar de șampanie sau de Pinot Grigio. În ceea ce privește vinul spumant temperatura scăzută menține bulele de dimensiuni mici, prevenind formarea spumei în pahar. 
Folosește aceeași temperatură și pentru vinurile albe pentru desert. Dulceața este accentuată de căldură, așa că este indicat să le servești reci pentru a menține echilibrul cu aromele vibrante, fără să lași să predomine numai gustul dulce.

 
2. Vin alb sec light și vin roșu fructat

Se servesc la o temperatură de 10 - 15°C pentru a intensifica aroma conplexă a unui pahar de Chardonnay sau a transforma un pahar de de Beaujolais într-o băutură revigorantă.

 
3. Vin roșu sec și vin de Porto

Se servesc la o temperatură de 15 - 18°C, puțin mai rece decât temperatura generală a unei încăperi și mai cald decât temperatura dintr-o pivniță. Respectând această regulă vei face ca taninurile din vinurile Cabernet sau Syrah să se integreze în aroma de ansamblu și nu vei evidenția gustul amărui.

 
Fii pregătit

În cazul în care vinul a stat la temperatura camerei va trebui să-l ții o oră sau două la frigider. Acest interval va fi necesar pentru a readuce prospețimea unui vin alb sau a reduce mărimea bulelor vinului spumant. Nu este nicio problemă nici dacă pui puțin timp la rece un vin roșu care a stat la o temperatură prea ridicată, dar nu exagera.
Pe de altă parte un vin roșu pe care tocmai l-ai luat din pivniță sau de la frigider va trebuie să stea aproximativ 30 de minute la temperatura camerei înainte de a fi servit. Pentru a te asigura că vinul a atins temperatura corectă poți folosi un termometru digital special sau poți atinge sticla pentru a o estima. Trebuie să simți sticla puțin rece, iar după ce vei deschide și vei gusta câteva variante îți vei da seama rapid care este legătura dintre savoare și gradele din pahar.

 
Rezolvări rapide

În cazul în care vinul este prea cald poți pune sticla într-un recipient cu apă rece și gheață. Acest mix va răci vinul mai repede decât gheața simplă pentru că sticla intră în contact complet cu sursa de răcire. Vei avea nevoie de 10 minute pentru vinul roșu și până la 30 de minute pentru un vin alb sau spumant. Poți chiar să pui sticla la congelator timp de 15 minute, dar nu uita de ea pentru că vinul ar putea îngheța și va împinge dopul.
Dacă vinul este prea rece poți pune sticla într-un recipient care a fost clătit cu apă fierbinte sau o poți scufunda câteva secunde într-o găleata cu apă călduță. În momentul în care simți că vinul este doar puțin răcoros îl poți turna în pahare, apoi le poți cuprinde cu mâna pentru a încălzi ușor lichidul.
Nu uita că un vin servit rece se va încălzi în pahare, iar temperatura unui vin servit deja mai cald nu va face decât să crească și mai mult. Începe cu o temperatură puțin mai joasă decât cea ideală pentru a savura vinul pe parcursul mesei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro